Filters

Resultaat 438 (van 438) VO/MBO

Goedele Ghijsen

Vluchtweg

Nadesh en Miro zijn nieuw in de klas, waarin Jana het populairste meisje is. Miro had op haar vorige school een afschuwelijk leven en Nadesh heeft als vluchteling, zonder familie, een traumatische reis gemaakt.

Bekijk boek

Koos Meinderts

De schelmenstreken van Reinaert de Vos

In achttien hoofdstukken verhaalt Meinderts over de belevenissen van de geslepen vos Reinaert en zijn beklagenswaardige tegenspelers, waaronder Tibeert de Kater, Bruun de Beer en Cuwaert de Haas.

Bekijk boek

Michael Morpurgo

Mijn hart was een boom. Verhalen en gedichten, een ode aan de bomen

Verhalen en gedichten met bomen in de hoofdrol. Soms gewoon mooi om te lezen, maar zeker ook om over na te denken als het gaat over ontbossing, oorlog en onze eigen omgang met de bomen.

Bekijk boek

Balint Zsako

Konijn en boom

Konijn vindt boom geweldig; ze sluiten vriendschap. Als konijn wil vluchten, moet boom mee.

Bekijk boek

Selma Lagerlöf

De wonderbare reis van Nils Holgersson

Nils woont op een boerderij in Zweden. Hij laat de ganzen schrikken en trekt de kat aan zijn staart. Op een ochtend vangt Nils een kabouter, die hem voor straf net zo klein maakt als hij zelf is. Dan vliegt een troep wilde ganzen over…

Bekijk boek

Martine Letterie

Nooit meer thuis

Lily en haar familie moeten noodgedwongen uit Indië vertrekken, omdat ze er niet meer welkom zijn. Tijdens de bootreis naar het koude Nederland ziet Lily soms een man voor zich. Wat wil hij haar vertellen?

Bekijk boek

P.-R. Saint Dizier & C. Fernandez

De metgezel van de wind - Luchtpost 3 - Saint-Exupéry

Antoine de Saint-Exupéry arriveert in Buenos Aires als de nieuwe luchtverkeersleider van Aeroposta Argentina. Hij moet daar de lijn naar Patagonië uitbreiden.

Bekijk boek

P.-R. Saint Dizier & C. Fernandez

Het koninkrijk tussen de sterren - Luchtpost 2 - Saint-Exupéry

Antoine de Saint-Exupéry komt als bekend schrijver aan in New York tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij schrijft hier zijn beroemd geworden verhaal De kleine Prins.

Bekijk boek

P.-R. Saint Dizier & C. Fernandez

De heer van het zand - Luchtpost 1 - Saint-Exupéry

Antoine de Saint-Exupéry droomt ervan om piloot te worden. Voor de luchtpost wordt hij geplaatst in Kaap Juby, midden in de Sahara.

Bekijk boek

Marike Goslinga

Kilometers zonlicht

Peer loopt van huis weg. Weg van zijn slechte cijfers, van zijn moeder, en misschien nog wel het meest van zichzelf.

Bekijk boek

Maria van Lieshout

Het lied van de merel

Er zijn bijna zeven decennia verstreken sinds de Tweede Wereldoorlog, maar de toekomst van de zeventienjarige Annick Vermeulen houdt waarschijnlijk verband met een geheim uit die oorlog…

Bekijk boek

Donna Barba Higuera

De laatste verhalenverteller

Petra wil verhalenverteller worden. Veel tijd om dat te leren heeft ze niet: de aarde zal binnenkort vernietigd worden door een komeet...

Bekijk boek

Yorick Goldewijk

De chaos in LoÏs

Maarten was er drie weken lang bang voor geweest: dat de bel zou gaan en dat haar stoel leeg zou zijn. En nu gebeurde precies dat.

Bekijk boek

Katie Scott en Tony Kirkham

Bomen

In dit boek ga je mee op een indrukwekkende reis door het bomenrijk. Sommige bomen bestonden al voordat er dinosauriërs waren!

Bekijk boek

Edward van de Vendel & Anoush Elman

De gelukvinder

Na veel ontberingen komt de Afghaanse Hamayun (8 jaar) met zijn familie aan in Nederland. Alles is onzeker. Krijgen ze een huis? Eerst krijgen ze vooral moeilijkheden en afwijzingen...

Bekijk boek

Frank Krake

De verzetsman en de voetbalheld

Twee jonge mannen: een verzetsstrijder die miljoenen verstopt voor de goede zaak én een Duitser die carrière maakt als voetballer.

Bekijk boek

Hannah Gold

Op zoek naar beer

Als April hoort dat op Spitsbergen een ijsbeer is neergeschoten, is ze ervan overtuigd dat het om Beer gaat. Ze haalt haar vader over om er samen naartoe te reizen. Zo begint een onvergetelijke reis over bevroren toendra’s en ijzige gletsjers.

Bekijk boek

Bette Westera

Dichter bij de seizoenen

In deze sfeervolle en prachtig geïllustreerde poëziebundel beleef je een jaar in de natuur in vogelvlucht. Voor elk seizoen en elke maand is er een passend gedicht.

Bekijk boek

Tiny Fisscher

Dat stomme boek

Ivan moet als opdracht voor school een boek schrijven. Dat is wel het laatste waar hij zin in heeft.

Bekijk boek

Charlotte Colman

Wie zit in de gevangenis? En andere bijzondere weetjes over misdaad en straf

Waarom pleegt iemand een diefstal? Wie beslist of iemand gestraft wordt voor een misdaad? En hoe ziet een dag van iemand in de gevangenis eruit?

Bekijk boek

David Vlietstra

De lijst van Violet Sopjes

Violet (11 jaar) wil met iedere klasgenoot een keer spelen. Ze hangt de namenlijst op en gaat aan de slag. Wat telt de klas veel vreemde kinderen.

Bekijk boek

Edward van de Vendel

Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt

Verrassende en humoristische gedichten die je goede raad geven, bijvoorbeeld als je over een nijlpaard dreigt te struikelen.

Bekijk boek

Emiel de Wild

Broergeheim

Als Joeri bij zijn oma logeert, verhuizen zijn ouders. Hij gaat na de vakantie naar een andere school in een nieuwe woonplaats, maar... zonder zijn broer Stefan.

Bekijk boek

Benny Lindelauf

Ze hadden hun schaapjes geteld

Gili wil, net als haar broers, schaapherder worden. Maar kan een meisje dat wel? De broers twijfelen daaraan.

Bekijk boek

Edward van de Vendel & Ionica Smeets

Rekenen voor je leven

Groep zeven van de Rover Hoepsikaschool komt in opstand tegen hun saaie rekenboek. De klas sluit een contract met hun juf en meester.

Bekijk boek

Louisa Reid

Kapot

Joe en Imogen vormen het ideale koppel: ze zijn al jaren verliefd en een voorbeeld voor hun vrienden. Maar dan raken ze betrokken bij een dodelijk ongeluk…

Bekijk boek

Rian Visser en Janneke Ipenburg

Het is een zachte dag vandaag

Prachtige poëzie voor jong en oud, voor iedereen die een zachte dag kan gebruiken. Ze gaan over grote én kleine dingen, fijne én moeilijke momenten. Over later, dromen, onze aarde, respect, houden van, en nog veel meer.

Bekijk boek

Phil Earle

Helden van de straat

Peggy redt een zwerfhond van de straat en er ontstaat een mooie vriendschap. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit.

Bekijk boek

Koos Meinderts & Sietse Muis

Een zee van papier

Otis houdt van lezen; hij takelt iedere dag een verhaal uit de verhalenput bij zijn huis. Op een dag takelt hij Charlie omhoog.

Bekijk boek

Aimée de Jongh

De terugkeer van de wespendief

Sam Antonisse is een boekhandelaar in crisistijd die door de tegenvallende verkoop wordt gedwongen zijn winkel te sluiten. Het noodlot slaat toe als hij tijdens een autorit getuige is van een zelfmoord.

Bekijk boek

Frances Hodgson Burnett

De kleine lord

Cedric, een straatarme jongen, ontdekt dat hij de enige erfgenaam is van een graaf: zijn grootvader, die hij nog nooit heeft ontmoet.

Bekijk boek

Dara McAnulty

Dagboek van een natuurjongen

Vol ontzag en verwondering beschrijft de vijftienjarige Dara McAnulty in dagboekvorm de veranderingen in zijn wereld: van lente naar winter, thuis, op school, in het wild en in zijn hoofd.

Bekijk boek

Vincent Delmas e.a.

Churchill deel 2

Churchill - ‘cruciale spilfiguur in de strijd tegen nazi-Duitsland’ - moet ongelooflijk moeilijke beslissingen nemen om Groot-Brittannië door de oorlog te loodsen. Het verhaal van D-day…

Bekijk boek

Martine Letterie

Ze kwamen ons halen

16 november 1944. Op een koude, donkere oorlogsavond wordt er aangeklopt bij Henk en zijn familie. Een zacht klopje, dus ze verwachten iemand die ze kennen…

Bekijk boek

Gabriele Clima

Doorlopen

Twee jongeren, Salim en Fatma, zijn op weg naar een nieuwe toekomst: ’s nachts, te voet, door de woestijn van Syrië.

Bekijk boek

Thomas Harding

Het huis aan de Prinsengracht

Het Achterhuis kennen we van Anne Frank. Het huis is echter al 400 jaar oud. Ooit was het de woning van een groot gezin, zaten er bedrijfjes in en was het zelfs een paardenstal. In de Tweede Wereldoorlog duikt de familie Frank daar onder.

Bekijk boek

Simon van der Geest

Hart van staal

Ravi kan zijn oren niet geloven: op het eiland waar hij woont, wordt muziek verboden! Wat moet hij zonder zijn gitaar?

Bekijk boek

Marmus

De verdwijning van ingenieur Diesel

Ingenieur Diesel bezoekt de Wereldtentoonstelling in Gent. Hij trekt de belangstelling van mensen die belang hebben bij zijn dieselmotorontwerp.

Bekijk boek

Joke van Leeuwen

De weg naar morgenochtend. Een beeldverhaal

Veertje, twaalf jaar oud, leefde meer dan honderd jaar geleden. De volgende ochtend zal ze niet meer naar school gaan, maar worden opgehaald door de mevrouw bij wie ze gaat werken als dienstmeisje. Veertje valt in slaap en droomt.

Bekijk boek

Dirk Weber

Welkom thuis, chrononauten

Barend wordt gevraagd om te werken voor het veilinghuis van meester Rieter. Hij weet niet wat dat werk inhoudt en als het hem verteld was, had hij het nooit geloofd.

Bekijk boek

Emy Koopman

Kindertrein uit Boedapest

Zo’n honderd jaar geleden werd Mariska Muskovics met duizenden andere kinderen in Boedapest op de trein naar Nederland gezet om daar aan sterken. Zij bleef, anderen gingen terug.

Bekijk boek

Martine Letterie

Wij blijven bij elkaar

1938. Er dreigt oorlog. Sonni en haar broertjes en zusjes worden door hun moeder op de trein naar Nederland gezet, in de hoop dat ze daar veilig zullen zijn. Helaas.

Bekijk boek

Ted van Lieshout

Ommouw me

Trek me aan! Hoe vind je me staan? Wie wijdt er nou poëzie aan kleren? Ted van Lieshout doet het.

Bekijk boek

Kees Spiering

Nog lang geen later

Opgroeien is leren springen. Van hier naar daar. In deze bundel laat Kees Spiering zien wat er allemaal gebeurt bij het opgroeien.

Bekijk boek

Carolien Ceton en Sergej Kreso

Ik hoor er niet meer bij

Een simpele foto zet de levens van vijf jongeren op z’n kop! Ooit waren ze onafscheidelijk, totdat ze allemaal weg moesten uit het azc en elkaar uit het oog verloren.

Bekijk boek

Anna Woltz

De spin en de sleutel

Als niemand je wil hebben, waar kun je dan terecht? Elena moet een maand logeren bij het nieuwe gezin van haar tante. Daar leert ze Atlas kennen.

Bekijk boek

Joke van Leeuwen

Beginnelingen

We kennen genoeg grote namen, maar hoe was de jeugd van deze mensen? Dit boek gaat over 'de jonge jaren van 24 opmerkelijke mensen uit de hele wereld'.

Bekijk boek

Annejan Mieras

Portiek zeezicht

Fenna woont met haar moeder in een portiekflat. Haar vader ziet ze weinig en ze wordt gepest op school.

Bekijk boek

Patrick Ness & Siobhan Dowd

Zeven minuten na middernacht

Conor leeft samen met zijn moeder, maar zij is ernstig ziek. Op school wordt Conor gepest, maar hij overleeft het wel.

Bekijk boek

Dita Zipfel & Bea Davies

Ze noemen me mier

Jonas is anders. Hij kan niet zo goed zien of ruiken en niet zo veel dragen als de andere mieren. Hij raakt klem in de tunnels van de mierenhoop.

Bekijk boek

Hans Mijnders

Wegwezen

Arno hoort op school dat er vluchtelingen in hun straat komen wonen. Zijn broer Koen wil de vluchtelingen niet. Hij bedenkt een plan.

Bekijk boek

Arienne Bolt

Ivoren maan

Een vliegtuig vertrekt naar Zuid-Afrika. Juno is op weg naar haar zus, die als dierenarts werkt in een natuurreservaat. Jan gaat een poosje naar zijn oom Matt, die een gamefarm runt.

Bekijk boek

Antonio Iturbe en Salva Rubio

De bibliothecaresse van Auschwitz

De Praagse Dita Kraus is een boekenverslinder. Ook als ze op veertienjarige leeftijd met haar ouders in Auschwitz terechtkomt, spelen boeken een rol.

Bekijk boek

Toon Tellegen

Waar gaan we eigenlijk heen

Lopend naar de verte stuiten de eekhoorn en de mier op een muur, waarachter niets blijkt te zijn. Niets? Dat kan niet, er moet toch iets zijn.

Bekijk boek

Arend van Dam

Vuur. Verrassende verhalen over vulkanen

Bundeling van verhalen en reisverslagen over vulkanen overal ter wereld. Er werden de eeuwen door allerlei geheimzinnige verhalen en mythes over verteld.

Bekijk boek

Roland Schimmelpfennig

Vliegen als een bij

Hoe zou het zijn om wakker te worden en te ontdekken dat je een bij bent? Het is fantastisch om te kunnen vliegen.

Bekijk boek

Thijs Goverde

Super groen

Boterbloemen zijn superschurken; van een distel kun je het nóóit winnen; de paardenbloem zorgt er helemaal in z’n eentje voor dat het in de grond een beetje gezellig blijft voor regenwormen en collega-planten.

Bekijk boek

Mel Darbon

Rosie hartje Jack

Rosie (16 jaar) heeft een vriend: Jack. Ze is dol op hem en wil met hem trouwen. Jack heeft door een hersenbeschadiging vaak woedeaanvallen.

Bekijk boek

Marieke ten Berge en Eva Moraal

Polder

Van 35 dieren uit de polder heeft Marieke ten Berge prachtige afbeeldingen gemaakt: de egel, de grutto, de das, een zeggekorfslak en nog veel meer. Het zijn dieren die je zomaar om je heen kunt zien.

Bekijk boek

Geert Jan Roebers

Paddenstoel & co

Dit boek neemt je mee op reis door het schimmige schimmelrijk van paddenstoelen. Als je van de hoed en de rand wilt weten, moet je bij schimmels beginnen.

Bekijk boek

Rudie Verbunt

Nooit meer naar school

Vanaf nu ben ik ziek. Daar kan niemand wat aan veranderen. De middelbare school is niks voor mij.

Bekijk boek

Efua Traoré

Kinderen van het drijfzand

Simi ziet er tegen de zomervakantie op: twee maanden logeren bij een oma die ze nog nooit heeft gezien, zonder internet en elektriciteit.

Bekijk boek

Vincent Dugomier & Benoit Ers

Kinderen in het verzet 8. Strijden of sterven

Weer een gevaarlijke missie! De kinderen in het verzet moeten opnieuw hun leven riskeren. Deze keer voor de vrije informatiestroom.

Bekijk boek

Vincent Dugomier & Benoit Ers

Kinderen in het verzet 7. Uit de lucht gevallen

Als in april 1943 een geallieerde bommenwerper neerstort, weet het drietal François, Eusèbe en Lisa het zeker: ze moeten hun verantwoordelijkheid nemen.

Bekijk boek

Vincent Dugomier & Benoit Ers

Kinderen in het verzet 6. Ongehoorzaamheid!

Duitsland besluit voor zijn fabrieken een beroep te doen op Frans werkvolk. De verplichte werkdienst wordt ingevoerd.

Bekijk boek

Vincent Dugomier & Benoit Ers

Kinderen in het verzet 5. Een verscheurd land

‘Je bent nooit te jong om verontwaardigd te zijn en actie te ondernemen’, vinden François, Eusèbe en Lisa. drietal moet ervoor zorgen dat het verzet een geheime zender kan gebruiken.

Bekijk boek

Vincent Dugomier & Benoit Ers

Kinderen in het verzet 4. Steeds erger

De koperfabriek is vernietigd, maar François, Eusèbe en Lisa kunnen niet op hun lauweren rusten. Het is 1942: de Jodenvervolging manifesteert zich ook in hun dorp.

Bekijk boek

Vincent Dugomier & Benoit Ers

Kinderen in het verzet 3. Twee reuzen

Door alles wat er voorgevallen is, zijn François, Eusèbe en Lisa vastberadener dan ooit. Onder de codenaam Lynx voeren ze geheime missies uit.

Bekijk boek

Jean-Claude Mourlevat

De terugstromende rivier

In de kruidenierswinkel van Tomek (13) komt Hannah vragen: ’Heb je ook water van de rivier Qjar?’ Wat is ze raadselachtig, het meisje dat ineens in de winkel staat.

Bekijk boek

Vincent Dugomier & Benoit Ers

Kinderen in het verzet 2. Eerste repressie

De oorlog wordt wreder. De drie vrienden François, Eusèbe en Lisa, bemoeien zich met volwassen zaken: geheime codes, sabotage, enzovoorts.

Bekijk boek

Vincent Dugomier & Benoit Ers

Kinderen in het verzet 1. Eerste acties

Juni 1940. In een klein dorpje in het oosten van Frankrijk zijn twee jongens en een meisje, allen dertien jaar, niet van plan om de Duitsers te accepteren.

Bekijk boek

Piotr Socha, Monika Utnik-Strugata

Het mooiste boek van grote viezigheid

Een fascinerende geschiedenis van vuil en hygiëne, ziekten en medicijnen. Wist je dat Napoleon uren in zijn badkuip spetterde?

Bekijk boek

Abi Daré

Het meisje met de luidende stem

De veertienjarige Adunni groeit op in een arm Nigeriaans plattelandsdorp en droomt van een beter leven. Ze wil onderwijs en een opleiding.

Bekijk boek

Lesley Parr

Het geheim van de vallei

In 1939 wordt een schoolklas uit Londen geëvacueerd naar Wales. Daar moeten de kinderen zich aanpassen en dat kost moeite. Vriendschappen komen onder druk te staan.

Bekijk boek

Babs Gons

Het begint met een droom. 20 heldinnen die Nederland kleur geven

Verzameling verhalen over twintig heel verschillende vrouwen: van Kenau Simonsdochter Hasselaer tot Annie M.G. Schmidt, van Nikki de Jager tot Marjon Koopmans.

Bekijk boek

Edward van de Vendel

Het bamboemeisje

Op een dag vindt een oude bamboesnijder tussen de bamboe een meisje. Hij en zijn vrouw kunnen hun geluk niet op. Ze zorgen voor haar alsof zij hun eigen kind is.

Bekijk boek

Jaap Robben

Heel de wereld wordt wakker

333 gedichten uit de Nederlandstalige literatuur, die na 1990 verschenen zijn. Alle mogelijke thema’s en heel verschillende dichters laten je zien hoe mooi poëzie kan zijn.

Bekijk boek

Sophie van der Stap

Haaienhelden

Alles over haaien lees je in dit informatieve boek. Ze zijn de bazen en beschermers van de zee. En zijn ze gevaarlijk? Of in gevaar?

Bekijk boek

Lotte Stegeman

Groene helden van het dierenrijk

Wist je dat sommige dieren echte klimaathelden zijn? Lees over tien dieren die klimaatverandering tegengaan.

Bekijk boek

Meg Rosoff

Goeie ouwe George

Het is crisis bij de familie Appeltje in huis. Nadat moeder heeft besloten yogalessen te nemen, is het leven voor de rest van het gezin één ongeorganiseerde janboel.

Bekijk boek

Mastenbroek, Bianca

Dochter van een Zwarthemd

Mei 1945. De oorlog is voorbij, maar niet voor de zeventienjarige Antje Buursma. Als dochter van een hooggeplaatste NSB’er zit ze gevangen in Kamp Westerbork.

Bekijk boek

Marc de Bel

De vlucht van Farid

Farid, een pientere Hazara-jongen van dertien, woont met zijn familie in een dorpje in de Zafarvallei. Het leven is er steenhard en er valt bijna geen regen. En… de taliban laten zich steeds meer gelden. Gevaar voor de Hazara’s!

Bekijk boek

Pam Spy

De schuilplaats

Huiselijk geweld… Billy kan er niet langer tegen dat zijn stiefvader zijn moeder mishandelt. Hij gaat ervandoor.

Bekijk boek

Marloes Morshuis

De schaduwen van Radovar

Jona woont met haar familie in Sterrenlicht. De inwoners van deze flat proberen hun familiescore te verbeteren, zodat ze een verdieping stijgen in de flat. Maar niet iedereen is even enthousiast over dit puntensysteem.

Bekijk boek

Yves Lavandier en Carole Maurel

De juffrouw

Bretagne, juni 1944. De oorlog lijkt ten einde te lopen: de geallieerden landen al in Normandië. Juffrouw Marie geeft onvermoeid les én wil haar klas compleet houden.

Bekijk boek

Arndís Pórarinsdóttir en Hulda Sigrún Bjarnadóttir

De flat aan het einde van de wereld

Björk reist naar het einde van de wereld om haar oma te ontmoeten. Eenmaal gearriveerd, valt ze van de ene verbazing in de andere.

Bekijk boek

Stine Jensen

De Filotective

Weleens van Sokrates, Nietzsche of Wittgenstein gehoord? In De Filotective maak je kennis met de rare, grappige en gekkige kant van hen en andere filosofen.

Bekijk boek

Christophe Blain en Marc Jancovic

De eindeloze wereld

“Ik had al langer gehoord over de opwarming van het klimaat. Dat was een ver-van-mijn-bedshow. Nu werd het werkelijkheid’.

Bekijk boek

Bibi Dumon Tak

De eik was hier

In de middenberm van de A58 bij Ulvenhout staat een zomereik. Hij staat er al 180 jaar en is misschien wel de bekendste boom van Nederland.

Bekijk boek

Ted van Lieshout

Wat is kunst?

Een meisje komt dit boek binnen en stelt de vraag: Wat is kunst? De schrijver geeft haar een eiland om het uit te vinden.

Bekijk boek

Edward van de Vendel

Ik juich voor jou

Sporten is goed voor een dier! Zwemmen, hardlopen, duiken, noem maar op. In deze grappige dichtbundel lees je over sportieve dieren.

Bekijk boek

Penelope Rich

Hondenverhalen. Waargebeurde verhalen over fantastische honden

Lees over de moed, intelligentie, toewijding en onverschrokkenheid van dit viervoetige dier: de hond.

Bekijk boek

Tiny Fisscher

Mijn jaar in een tent

Meester Sinan laat zijn leerlingen een challenge bedenken voor een goed doel. Zwaan heeft een bijzonder idee!

Bekijk boek

Marte Jongbloed

Mijn vader in de mottenballen

Simon zoekt in de koude oorlog naar zijn verdwenen vader. Zijn overall en helm zijn weg. Waar is hij?

Bekijk boek

Mathilda Masters

77 superslimme dingen die je moet weten over mijn en jouw thuis

De meest verrassende weetjes over thuis: over bijzondere woningen, gewoontes en (huis)dieren. Wist je dat het cijfer 7 in veel culturen een bijzonder getal is?

Bekijk boek

Tanja de Boer

De binnenkant van buiten

Nederland is een land vol water, met rivieren, meren, kanalen, sloten en natuurlijk de zee. Om hier te kunnen leven, moeten we slimme oplossingen bedenken.

Bekijk boek

Sangma Francis

De Amazone

Deze rivier, de Amazone, doorkruist een continent, slingert door het regenwoud en komt uit in de zee.

Bekijk boek

Arjan Wilschut

Arwyn 3. Het pad van de krijger

Na zijn avonturen in Tulas en de Holle Bergen reist Arwyn alleen verder, de winter tegemoet. Een zwerm zwarte kraaien achtervolgt hem…

Bekijk boek

Arjan Wilschut

Arwyn 2. De schaduw van de dief

Arwyn, Snuffel en Ros aangevallen door een steenbok, die een vreemde ziekte lijkt te hebben. Hun kamp en voorraden zijn verwoest, de winter is in aantocht…

Bekijk boek

Arjan Wilschut

Arwyn 1. Het teken van de Banneling

Arwyn breekt de wetten van zijn stam – en dat heeft gevolgen: hij wordt verbannen. Hij reist naar het land van zijn voorouders.

Bekijk boek

Erik van Os

Applaus voor mijn vinger

De gedichten in deze bundel zijn dwars, grappig, gevoelig, filosofisch, enzovoorts. Sommige kun je beluisteren via Spotify en andere kanalen.

Bekijk boek

Stine Jensen & Ellie Lust

Alles wat (niet) mag

Mag je een brood stelen als je arm bent? Of inbreken om een dier te redden? En bescherm jij je broer als je weet dat die iets gedaan heeft wat niet mag?

Bekijk boek

Daan Remmerts de Vries

Achter de bomen stond een leeuw

Oog in oog staan met tijgers en leeuwen in de Indiase jungle; vanaf een klif een beroemde albatros fotograferen…

Bekijk boek

Ida Hoes

Virginia, een Afefe verhaal

Dit is het verhaal van Virginia, die op Aruba het symbool is van verzet tegen slavernij. Ze moet hard werken op de aloëvelden, maar droomt van vrijheid.

Bekijk boek

Arend van Dam

De ware geschiedenis van Dancing Buffalo

In dit boek interviewt Arend van Dam de Indiaan Dancing Buffalo. Ze bespreken hoe oorspronkelijke volken van bepaalde gebieden vroeger leefden en hoe ze nu leven.

Bekijk boek

Rob Sears

De grootste voetafdruk

Er zijn acht miljard mensen op aarde. Al die mensen ademen, eten, bewegen en hebben hun eigen gedachten.

Bekijk boek

Christine Linneweever

Wexy. Het spannende leven van een strijdros

Scheveningen, 1813. De 16-jarige Jan werkt bij een hoefsmid. Als hij mee mag naar de Koninklijke Stallen, leert hij het bijzondere paard Wexy kennen, evenals prins Willem Frederik.

Bekijk boek

Aline Sax

Wat ons nog rest

Witte lakens hangen uit de ramen, Hitlers portret wordt verbrand: de oorlog lijkt voorbij. Maar de Russen komen – en niemand is veilig.

Bekijk boek

Yeva Skaljetska

Yeva’s dagboek

Als de twaalfjarige Yeva wakker wordt door geweerschoten, weet ze dat haar huis niet meer veilig is. Rusland valt Oekraïne aan!

Bekijk boek

Walter de Raedt

Roofvogels. De mooiste en machtigste dieren in de lucht

Roofvogels spreken tot de verbeelding. Ze zijn interessant omdat ze groot zijn, snel en krachtig. In ons land zie je vaak roofvogels op paaltjes langs de snelweg.

Bekijk boek

Jason Reynolds

Ghost

Maak kennis met Ghost, die zijn hele leven al aan het rennen is – vanaf het moment dat zijn vader jaren geleden een pistool op hem en zijn moeder richtte.

Bekijk boek

Inez van Loon

Yash!

Het is 1906. Yash woont in Bihar, Noord-India. Zijn vader werkt als contractarbeider in Suriname. De familie hoort steeds minder van hem… tot er helemaal geen brief meer komt.

Bekijk boek

Wilfrid Lupano & Leonard Chemineau

De boekenezel van Córdoba

Een oord van vrede, cultuur en wetenschap verandert als in de tiende eeuw een radicaal-religieuze leider de macht grijpt.

Bekijk boek

Natasja Admiraal

Haar. 150 kapsels, snorren en baarden

Dit is het harigste boek dat je ooit in handen hebt gehad: er staan 150 kapsels, snorren en baarden in.

Bekijk boek

Karen Dierickx & Inge Misschaert

De wondere historie van Judocus Vijd en het Lam Gods

In de late Middeleeuwen leeft Judocus Vijd. Hij heeft een bijzonder schilderij laten maken, want hij wil niet vergeten worden.

Bekijk boek

Mario Cuesta Hernando

Antarctica. Het werelddeel vol wonderen

Een internationaal onderzoeksteam reist naar Antarctica, een bijzonder gebied. Op Antarctica worden wereldrecords gebroken.

Bekijk boek

George Orwell

Animal Farm

'Alle dieren zijn gelijk, maar sommige zijn gelijker dan andere.' De dieren op de boerderij komen in opstand.

Bekijk boek

Godfried Bomans

De gierige koning

In 1935 schreef Godfried Bomans het sprookje De gierige koning. Het heeft een duidelijke moraal, waarin het goede zegeviert over het kwaad.

Bekijk boek

Selma Noort

Stiefkind

Het is lang geleden dat Virginia bij haar moeder is geweest. Ze besluit een week bij haar in Leiden te blijven.

Bekijk boek

Heleen Blesgraaf

De C is voor Celia

De zestienjarige Celia helpt goed mee in het huishouden, dat moet wel met twaalf broers en zussen. Maar dan wordt hun gezin gevolgd voor een realityserie.

Bekijk boek

Mireille Geus

Lava

Prinses Lava wordt dertien: tijd om de reis te maken naar het land dat haar koninkrijk zal worden.

Bekijk boek

Hans Mijnders

5 dagen jou

De Surinaamse Jennefer (14) uit de Haagse Schilderswijk doet mee aan een uitwisselingsweek. Ze ruilt vijf dagen met Charlotte uit Bergen.

Bekijk boek

Jutta Nymphius

Bloot

Gelukkig raakt ze bevriend met Kira, waardoor Amelie zelfvertrouwen krijgt. Kira brengt haar in contact met Elias, op wie ze verliefd is. Amelie is zó blij met zijn aandacht dat ze alles voor hem doet. Als je van elkaar houdt, kan dat toch? Of…

Bekijk boek

Kamiel De Bruyne & Yarne Daeren

Er was misschien eens - 2

Een tweede boek met twintig verhalen die misschien ooit echt gebeurd zijn, maar misschien ook helemaal niet.

Bekijk boek

Kamiel De Bruyne & Yarne Daeren

Er was misschien eens - 1

Twintig korte verhalen – met mooie platen – die je bijna niet of ab-so-luut niet kunt geloven. Aan jou de vraag: waargebeurd of niet?

Bekijk boek

Roger Vanhoeck

In mijn straat bloeien geen bloemen

Als haar vader omgekomen is, vlucht de 15-jarige Zainab met haar moeder vanuit Syrië naar Europa in de hoop op een beter leven.

Bekijk boek

Jean-Claude Mourlevat

Jefferson. Een verdwijning met een staartje

Het leven gaat zijn gewone gangetje voor Jefferson (egel) en zijn beste vriend Gijsbert (varken), totdat…

Bekijk boek

Jacqueline Woodson

Blijf zachtjes bij me

Elisha (Elly) en Jeremiah (Miah), beiden 15 jaar, komen uit heel verschillende milieus. Beiden worstelen met problemen in hun gezin.

Bekijk boek

Multatuli

Saïdjah en Adinda, in beeld gebracht door Dick Matena

De vader van Saïdjah had een buffel, waarmee Saïdjah op het land werkte. Het dier was belangrijk voor hem, maar…

Bekijk boek

Zoulfa Katouh

Zolang de citroenbomen bloeien

Salama Kassab was farmaciestudent toen de revolutie in Syrië begon. Ze had haar ouders nog, haar grote broer en haar huis. Nu is ze haar familie kwijt.

Bekijk boek

Pieter Feller

Het wolvenboek

‘Over de oerwolf, weerwolven, de wandelwolf en nog veel meer', luidt de ondertitel van dit prachtige boek.

Bekijk boek

Ilse De Keyzer

Maangoud

Maangoud is een veulen dat zijn eigen pad kiest. Het wordt geboren op boerderij De Waetermolen.

Bekijk boek

Astrid Sercu

Je speelt met vuur

Vader Remco doet zijn best om de bezoekers van hun kamphuis in het bos hartelijk te ontvangen, maar hij heeft steeds meer moeite om de rekeningen te betalen.

Bekijk boek

Wilfrid Lupano

Wit alom

Een bevlogen lerares en een groep jonge vrouwen in een kostschool in Boston proberen aan het begin van de 19e eeuw het verschil te maken.

Bekijk boek

Gerbrand Fenijn

Jafeth, het dreigende water

Soms wordt de hele mensheid in haar voortbestaan bedreigd... Er is ooit zo’n ramp gebeurd, die in het geheugen van veel volken bewaard is gebleven: de grote watervloed die de hele aarde bedekte.

Bekijk boek

Tiny Fisscher

Sindbad de Zeeman

Sindbad de Zeeman vaart over woeste zeeën en komt op onheilspellende plekken, waar hij aan de grootst mogelijke gevaren moet zien te ontsnappen.

Bekijk boek

Lucinda Vos & Marlene Rebel

De Titanic en het raadsel van de Grote Omar

De rijke Cilia verheugt zich op haar eerste zeereis. Met haar hondje natuurlijk! Tom, afkomstig uit een arbeidersgezin, klimt stiekem aan boord.

Bekijk boek

Tonke Dragt

De torens van februari

“Hoe kom ik hier? Wat doe ik hier? Ik weet niet wie ik ben... Ik zag de torens tegen de sombere lucht. Ik ken ze. Maar er kwam maar één woord in me op: februari.”

Bekijk boek

Bas Haring

Kunstmatige intelligentie is niet eng

Kunstmatige intelligentie of computerslimheid maakt ons leven een stuk makkelijker. Maar het is ook spannend.

Bekijk boek

Yorick Goldewijk

De boom die een wereld was

Voor een aantal dieren is een grote boom hun wereld. Aan een tak hangt een luiaard, tussen de wortels slaapt een beer, een mier marcheert erlangs.

Bekijk boek

Imme Dros

De vlucht van Daidalos

De geniale kunstenaar en uitvinder Daidalos blikt als oude man terug op zijn verleden en maakt een levendige reis door zijn herinneringen.

Bekijk boek

Conny Palmkvist

De trein van vier over twaalf

Nicolaus zit midden in de nacht in het ziekenhuis: zijn moeder gaat sterven.

Bekijk boek

Octavie Wolters

Dit gaat nooit voorbij

De auteur ervaart verlies en zoekt troost in de natuur. Bij iedere maand heeft ze een prachtige plaat gemaakt van een of meer vogels.

Bekijk boek

Stanislav Setínský

Dit is Jeruzalem

Welkom in een mengelmoes van mensen, culturen en religies: Jeruzalem! Van de Bijbelse tijd tot nu, neemt dit boek je mee door de rijke stadsgeschiedenis.

Bekijk boek

George Orwell & Odyr

Animal Farm - de graphic novel

'Alle dieren zijn gelijk, maar sommige zijn gelijker dan andere.' De dieren op de boerderij komen in opstand.

Bekijk boek

Linda Dielemans

Koningsspel

1193, Groenland. Auga ziet slecht, maar blinkt uit in ivoorsnijden. Omdat ze van dichtbij wel scherp ziet, kan ze fijne krasjes maken in het walrusivoor.

Bekijk boek

Jasmien Wynants en Judith Thomas

Groeien broeken aan bomen? Hoe wordt kleding gemaakt en is dat duurzaam?

Welke reis legt een T-shirt af voor het in je kast belandt? Waar wordt kleding van gemaakt? Hoeveel kleding wordt er weggegooid?

Bekijk boek

Hannah Gold

De verdwenen walvis

Rio’s moeder is opgenomen in een kliniek, daarom moet hij bij zijn oma in Californië wonen. Zijn vriendin Marina vrolijkt hem op. Ze gaan vaak walvissen spotten.

Bekijk boek

Jef Aerts

De nacht van Ronke

Ronke gaat op sterrenkundekamp. Dat vindt ze ontzettend leuk. Maar … ze heeft een wens die niets met sterren te maken heeft.

Bekijk boek

Zindzi Zevenbergen

De reis van Manie Schaafijs

Een verhaal over een boeiende Surinaamse familie van wie de opa, Francisco de Freitas, het schaafijs introduceerde. In deze raamvertelling leveren de familieleden commentaar op het verhaal.

Bekijk boek

Anna Sewell & Natasza Tardio

Black Beauty

Heb je wel eens gehoord over Black Beauty? Of de film gezien? Het mooie paard Black Beauty vertelt zijn levensverhaal.

Bekijk boek

Yorick Goldewijk

Duizend en ik

‘Ik ben een onbezielde. Ik heb geen waarde. Mijn bestaan staat in het teken van de bezielden. Ik ben niets.’ Deze woorden moet Acht dagelijks uitspreken.

Bekijk boek

Tineke Honingh

Elke dag broerdag

Een samengesteld gezin van vijf jongens: stiefbroers, halfbroers en eigen broers. Ze hebben het goed samen en willen altijd bij elkaar blijven. Maar dan komt er een brief van een advocatenkantoor.

Bekijk boek

Caja Cazemier

Selfie

VMBO-leerling Mirte (14) appt veel en is actief op sociale media. Dan komt Twan. Hij liket haar selfies en stuurt een vriendschapsverzoek. Mirte accepteert dat, hoewel Twan veel ouder is en onbekend.

Bekijk boek

Ted van Lieshout

Ze gaan er met je neus vandoor

Het lukt een dichter met liefdesverdriet niet meer om te schrijven. Is een nieuwe liefde de oplossing?

Bekijk boek

Tiny Fisscher en Iris van der Veen

Het kan ook andersom

"Veel is meteen wel erg veel, en weinig een beetje weinig. Zit daar niet iets tussenin?" "Jawel, hoor. Genoeg."

Bekijk boek

Marloes Morshuis

Koken voor de keizer

De elfjarige Mick moet koken voor zijn leven. Zeven dagen lang moet hij iets maken wat keizer Linus I lekker vindt. Er is echter één probleem: de keizer lust niets.

Bekijk boek

Isaac Blum

Het (niet zo) orthodoxe leven van Hoodie Rosen

'Ik heb later nog wel geprobeerd aan rabbijn Moritz uit te leggen hoe ironisch het was: onze hele gemeenschap bestond alleen nog dankzij mijn afschuwelijke misdaad.'

Bekijk boek

Daniel Billiet en anderen

Wees welkom boven op mijn beste hoed

Bij achttien klassieke gedichten uit de Nederlandstalige literatuur – zoals Jantje zag eens pruimen hangen – hebben steeds vier dichters een modern gedicht geschreven dat eraan raakt.

Bekijk boek

Jane Kerr

De olifantendief

Schotland 1872: een jonge zakkenroller raakt per ongeluk betrokken bij een veiling van wilde dieren in Edinburgh. En dan …

Bekijk boek

Anna Vercammen

De bleke baron

De bleke baron is de grote leider van de onderwaterstaat. Niemand mag hem tegenspreken; zijn onderdanen moeten hem als een god vereren.

Bekijk boek

Henna Goudzand Nahar

Suikerland

Esi en Yaa groeien op in een rijk gezin, ze hebben zelfs hun eigen huisslaven. Lano is een van die slaven, hij is ongeveer even oud als Esi.

Bekijk boek

Arthur Japin

Dromen voor het leven

Dromen: iedereen kan het, maar we staan er nauwelijks bij stil. Arthur Japin droomt van dansende en zingende mensen en spreekt de lezers toe.

Bekijk boek

Sanne Roosenboom

Mot en de metaalvissers

Mot (11 jaar) is een eigenzinnig meisje. Wandelend langs het kanaal ziet ze metaalvissers die met magneten en sterk touw roestig metaal opvissen.

Bekijk boek

Ted van Lieshout

Rozen voor de zwijnen: De minstens 100 spreekwoorden van Bruegel

Ga mee op speurtocht met meesterverteller Ted van Lieshout en ontdek wel 100 spreekwoorden in een schilderij. Een wandeling vol taalplezier!

Bekijk boek

Annemarie Jongbloed

De meestervervalser

Bij Bilal thuis zijn ze arm. Dan ontmoet hij Sterre, een rijk meisje met een moeder die directeur is van een museum.

Bekijk boek

Marlies Slegers

We moeten je iets vertellen

Wanneer de ouders van Hazel gaan scheiden, moet ieder gezinslid daar zelf een eigen weg in vinden.

Bekijk boek

Wilma Geldof

Het meisje met de vlechtjes

Freddie is veertien jaar als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Samen met haar oudere zus sluit ze zich aan bij het verzet.

Bekijk boek

Katherine Marsh

Niemandsjongen

Ahmed vlucht met zijn vader naar Europa, maar blijft alleen over. Hij schuilt in een wijnkelder van een groot huis. Na drie maanden let hij minder goed op.

Bekijk boek

Geert-Jan Roebens

Dit was de plastictijd

Het is het jaar 2132. We kijken terug naar het plastic tijdperk. Wat een vreselijke tijd was dat.

Bekijk boek

Marco Kunst

Het touw en de waarheid

Ylan verblijft in een klooster. Zijn leven bestaat uit moeilijke teksten lezen en aardappels schillen. Hij zoekt naar de waarheid.

Bekijk boek

Edward van de Vendel

Gelukkig en blij: gedichten

De katten Hannes en Hassan, de ezeltjes, de schildpadden, het varken met haar biggetjes, het dwergkonijn en de goudvis, de vogels: ze leven gelukkig en blij op de boerderij.

Bekijk boek

Catherine Barr

Veertien wolven: de natuur herstelt

In 1930 verdwijnen de wolven uit Yellowstone Park en dan beginnen ook bomen, planten en diersoorten te verdwijnen. In 1995 keren veertien wolven terug.

Bekijk boek

Marc ter Horst

Rugzwemmen

Noors ouders maken zich grote zorgen om het klimaat. Zij zijn activistisch en vinden dat Noor dat ook moet zijn. Noor is somber en haar ouders bedenken van alles om haar op te vrolijken.

Bekijk boek

R.J. Palacio

Wonder

Auggie werd geboren met een ernstig misvormd gezicht. Omdat hij veel operaties moest ondergaan, kreeg hij thuisonderwijs. Zo werd hij beschermd tegen de wrede buitenwereld.

Bekijk boek

Karen Curé

Naar IJzland

Ondanks een uitreisverbod vlucht Mirko uit België. Het land krijgt steeds vaker te maken met stormen en overstromingen, het is er bijna onleefbaar.

Bekijk boek

Dave Eggers

De ogen en het onmogelijke

De hond Johannes woont in een groot park aan zee. Hij is de Ogen – en vertelt wat hij ziet aan de bizons. Samen met zijn vrienden houdt hij alles in de gaten.

Bekijk boek

Luke Adam Hawker

De laatste boom: een zaadje van hoop

Hoe is het om te leven in een wereld zonder bomen? Een jong meisje ziet een schilderij van een boom in een museum en raakt er diep van onder de indruk.

Bekijk boek

Yoko Heiligers

Mensendieren

Ieder dier is verdeeld in parten, die steeds iets laten zien van zijn relatie met de mens. Zo is de koe verdeeld in fabriek, industrie en ritueel, voor respectievelijk de melk, het vlees en de verering (de heilige koe in India).

Bekijk boek

Joke van Leeuwen en anderen

Het grote Rembrandt voorleesboek

Rembrandt schilderde, tekende, schetste. Veel werken hangen in het Rijksmuseum. Bekende kinderboekenschrijvers schreven er verhalen bij.

Bekijk boek

Jean-Claude Mourlevat

Jefferson

Jefferson wil zich laten knippen, maar de deur van de kapsalon zit dicht. Dat is vreemd. Als hij ontdekt dat de kapper vermoord is, kent zijn leven geen moment rust meer.

Bekijk boek

Frank Jonker

Japien de Joode

Urk had een jodenbuurt, waar in de Tweede Wereldoorlog Japien de Joode woonde met zijn vrouw en dochter. Hij was een handelaar die zijn waren in Amsterdam inkocht.

Bekijk boek

Bibi Dumon Tak & Annemarie van Haeringen

Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda

“Ik ben een zebra en vandaag betreft mijn spreekbeurt puur zwart-witte dieren.” Dus de ooievaar telt helaas niet mee, want zijn snavel is rood.

Bekijk boek

Joukje Akveld

Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen: over heilige koeien, ruimteapen en de roep van de kakapo

In dit boek zijn de dieren aan het woord; zij vertellen over hun relatie met de mens. Ontdek hun geschiedenis: leef mee met een bekende filmorka, luister naar het verhaal van chimpansee Ham, hoor de roep van de kakapo.

Bekijk boek

Tjibbe Veldkamp

De jongen die van de wereld hield

Als een man en een vrouw in de sneeuw uitglijden, ergens op een brug in Oost-Europa, springt er een vonkje over. Begint daar het levenslicht van hun zoon Adem?

Bekijk boek

Tonke Dragt

De goudsmid en de meesterdief

Wie is wie? Laurenzo en Jiacomo lijken op elkaar als twee druppels water, of als twee zandkorrels. Niemand weet wie de een is, en wie de ander.

Bekijk boek

Simone Bijlard

Van Apekop tot Dwarsligger: alles op en rond het Nederlandse spoor

Hoe werkt een trein? Wat doet een machinist? Wat was het grootste treinongeluk van Nederland? Hoe werken de duizenden seinen, wissels, overgangen, bruggen en tunnels in ons spoor?

Bekijk boek

Erik van Os

Dat boek met die bananen: 21 kromme versjes

Humoristische gedichten over bananen. Een kromme komkommer gaat de strijd aan met een banaan: wie is het kromst?

Bekijk boek

Ted van Lieshout

De gemene moord op Muggemietje

Muggemietje is dood – en wie heeft dat op zijn geweten? In dit verhaal ga je op zoek: wordt de moord opgelost?

Bekijk boek

Annet Huizing

Het pungelhuis

Ole wist niet dat hij een opa had. Daar komt hij achter als opa sterft en zijn ouders zijn huis erven. Met zijn vader verhuist hij naar de Brabantse bossen.

Bekijk boek

Xavier-Laurent Petit

De zoon van de berentemmer

Ciprian en zijn Roma-familie reizen rond en treden op met hun beer. Als hun auto het op een dag begeeft en ze bedreigd worden door de lokale bewoners en politie, krijgen ze te maken met mensensmokkelaars.

Bekijk boek

Annemarie van den Brink & Suzanne Wouda

Wolvenhart en andere waargebeurde dierenverhalen

Geloof het of niet: Een giraffe die als cadeau in Parijs terechtkomt, ontketent een giraffenrage. Een gorilla ziet onderduikers in Artis, die in de apenrots verstopt worden; een dolfijn redt een potvis en een jong van de dood.

Bekijk boek

Tineke Honingh

Struikmeisje

Erie gaat niet naar school; volgens haar therapeut heeft ze een stoornis. Erie wil niet langer naar haar luisteren en haar brief niet openen. Ze is graag in Vakantiepark De Vliegenzwam. Daar zijn weinig prikkels. Lekker rustig.

Bekijk boek

Mirjam Oldenhave

De levens van Lanya

Gezinshereniging: alleen maar fijn? Niet echt. Lanya heeft al jaren in Nederland gewoond en haar ouders zijn er nog maar pas. Zij vinden dat Lanya verwesterd is.

Bekijk boek

Barbara Stok

De filosoof, de hond en de bruiloft

Hipparchia leeft meer dan 2300 jaar geleden in Griekenland. Ze houdt van lezen en vooral van nadenken over het leven. Maar filosoferen is voorbehouden aan jongens …

Bekijk boek

Kiran Millwood Hargrave

Julia en de haai

Mijn naam is Julia. Dit is het verhaal over de zomer waarin ik in een vuurtoren woon op het afgelegen eiland Unst.

Bekijk boek

Nicola Davies

Keizers van het ijs

De keizerspinguïns op Antarctica wachten op het zee-ijs. Dat hebben ze nodig om te broeden. Ze zoeken een partner – en dan komt er één ei.

Bekijk boek

Els Pelgrom

De kinderen van het Achtste Woud

Winter 1944. De oorlog lijkt bijna afgelopen, maar om Arnhem wordt hevig gevochten. Noortje en haar vader zijn Arnhem ontvlucht en wonen nu op een boerderij op de Veluwe.

Bekijk boek

Saskia Aukema, Eva van Delft en Rutger Kiezebrink

Waarom een zeemeermin geen zeemeerman heet: vijftig héél gewone woorden met een ongewoon verhaal

Een wijf was vroeger gewoon een vrouw. Nu is het een scheldwoord. Over veel woorden is een interessant verhaal te vertellen, wat de auteurs met gevoel voor humor doen.

Bekijk boek

Dominique Bar e.a.

Tibhirine: voor God en de mensen

Sinds 1938 is er in het islamitische Algerije een christelijk klooster. De monniken ondersteunen de bevolking en zijn er geliefd. Als de spanningen door politieke onrust toenemen, moeten de mannen bedenken: gaan of blijven? Tot (w)elke prijs?

Bekijk boek

Anna van Praag

Jona

Het leven van de Joodse Jona komt op zijn kop te staan als hij voor zijn profielwerkstuk gekoppeld wordt aan de flapuit Elin en de eigengereide Lucas. Het onderwerp van het profielwerkstuk is namelijk Jona’s oma.

Bekijk boek

Richard Ayoade

Het boek dat niemand wilde lezen

Hoe is het om op een stoffige plank te liggen? Hoe voelt het als iemand een vouwtje in je maakt? Dit boek vertelt het jou.

Bekijk boek

Thea Beckman

Kruistocht in spijkerbroek

Er gaat iets helemaal mis: Dolf wil één middag naar de Middeleeuwen, maar door een foute berekening loopt het totaal anders.

Bekijk boek

Michael Morpurgo

De jongen en de papegaaiduiker

Allen en zijn moeder reizen van Amerika naar Engeland. Vlak voor de kust vergaat hun schip. De vuurtorenwachter redt hen.

Bekijk boek

Hanco Kolk en anderen

Bestemming: Canada. 10 landverhuizers, 10 tekenaars, 10 verhalen

André, George, Henny, Pol, Janna, Anita, Irwin, Jony, Tayebeth en Paul zijn allemaal vanuit Nederland naar Canada geëmigreerd. Hoe verliep hun leven daar?

Bekijk boek

Martine Letterie

Hanna's reis

Hanna is een rebelse joodse tiener, die samen met vriendin Anneke de gekste uitdagingen bedenkt. Dat moet wel verkeerd aflopen ...

Bekijk boek

Aletta André

Het meisje dat door India fietste

Jyoti moet voor haar vader zorgen. Hij werkt ver weg als chauffeur van een e-riksja, maar heeft een ongeluk gehad. Dan breekt de coronacrisis uit.

Bekijk boek

Evelien De Vlieger

Toen Raaf links afsloeg

Deze maandag is het, nog meer dan anders, de ergste dag van de week. Raaf is 10 jaar en wordt op de kop gezeten door Benni. Bovendien is zijn moeder weg en zijn vader druk met zijn werk.

Bekijk boek

Hannah Gold

De laatste beer

Aprils vader moet voor zijn werk als poolwetenschapper naar Bereneiland, ver boven de poolcirkel – en April gaat mee. Haar vader is druk, dus April verkent de koude wereld alleen.

Bekijk boek

Joke van Leeuwen

Dát bedoel ik, zei de zalm

‘Iedereen moet excelleren. Iedereen moet beter zijn dan iemand anders. ‘Wacht even, zei de zalm, dat kán toch niet? Als iederéén beter is dan iemand anders, dan is iedereen even góéd. Ja toch, niet dan?’

Bekijk boek

Zindzi Zevenbergen

Lennox en de gouden sikkel

Lennox wil graag dapper zijn. Hij is eigenlijk bang voor het ziekenhuis, maar gaat daar toch zijn vader opzoeken, die aan de sikkelcelziekte lijdt.

Bekijk boek

Willemijn de Weerd

Alleen maar zee

Riet is net aan het herstellen van tuberculose als de dijken breken. Samen met Lenie wordt ze met een vlot gered. Het huis van haar vriendin Ida is weg …

Bekijk boek

Natahlie Tordjman

Het complete bomenboek

Kan een boom langer worden dan 100 meter? Kan een boom zichzelf beschermen? Kan een boom zweten?

Bekijk boek

Toon Tellegen

De mammoet had willen zingen

Nieuwe korte verhalen over de eekhoorn, de mier en de andere dieren. Veel dieren verlangen naar verandering.

Bekijk boek

Mirjam Oldenhave

De Scootmobiele Eenheid

Luca vindt het vreselijk op school. Als de lockdownperiode voorbij is, ziet ze het niet zitten om er weer naartoe te gaan: ze blijft gewoon thuis.

Bekijk boek

Lida Dijkstra

Schaduw van Toet

Amany heeft al vijf zusjes als ze een halfbroertje krijgt: Toetanchamon, een zwak jongetje met een scheef voetje. Hij zal de farao van Egypte worden.

Bekijk boek

Rudi Vranckx

Verloren

Journalist Rudi Vranckx is geschokt door het nieuws dat er in Lampedusa zoveel vluchtelingen omgekomen zijn. Hij bezoekt Somalië, waar veel ellende begon, en gaat daar met een gewapende escorte op reis. Hij spreekt met overlevenden en familie van slachtoffers.

Bekijk boek

Annejan Mieras

Het kleine heelal

Raaf is geschorst van school. Samen met haar moeder en schildpad Zoef woont ze (tijdelijk?) op een camping. In de herfst is daar weinig te beleven.

Bekijk boek

Marte Jongbloed

Gevaarlijk water

Het is een vreselijke nacht. De twaalfjarige Maarten schuilt met zijn familie op zolder; moet hij nu afwachten tot hun huis instort?

Bekijk boek

Jowi Schmitz

Slipjacht

Matteo’s moeder is verdwenen en Matteo reageert zich af in tekeningen. Hij tekent vreselijk enge, bloederige dingen; zijn vader gaat zich zorgen maken. Matteo moet hulp krijgen!

Bekijk boek

Anna Woltz & Vicky Janssen

Meisje van Mars

Evert wil het liefst een jurk dragen en lang haar hebben. Zijn ouders vinden dat vreemd. Hij mag niet met barbies spelen, laat staan zich als een meisje kleden.

Bekijk boek

Agave Kruijssen

Waar is Welmoed?

Stijn, Gerben en hun moeder hebben eindelijk weer geld. Moeder heeft hun zusje voor zeven zilverlingen verkocht aan een ridder. Hij zal goed voor haar zorgen.

Bekijk boek

Marloes Morshuis

Borealis

Een ijzingwekkend klimaatverhaal. Joppe is ontvoerd en niet alleen hij! Wereldwijd worden honderdtachtig 13-jarige kinderen naar een geheime locatie in Alaska gebracht.

Bekijk boek

Phil Earle

De gorilla en de jongen

Joseph wordt in de Tweede Wereldoorlog naar Londen gestuurd omdat hij onhandelbaar is. Hij komt terecht bij mevrouw F, eigenaar van een verwaarloosde dierentuin met daarin de woeste gorilla Adonis, die ze tijdens bombardementen onder schot houdt.

Bekijk boek

Ruta Sepetys

Ik moet je verraden

1989. De 17-jarige Christian Florescu woont in Roemenië, waar dictator Ceausescu met harde hand regeert. Leugens, spionage en angst zaaien zijn aan de orde van de dag. Ook Christian krijgt ermee te maken.

Bekijk boek

Aline Sax en Ann De Bode

De lantaarnaansteker

De lantaarnaansteker op zijn lange stelten ziet meer dan alle andere mensen: hij kan bij iedereen naar binnen kijken. Hij ziet zieke mensen, eenzamen en verdrietigen. Kan hij daar wat aan doen?

Bekijk boek

Nienke Berends

Groter dan ik ben

Soms wil je een boom om achter te schuilen of een doos om in te kruipen. Schaamte, woede, onzekerheid, verliefdheid: wie kent het niet?

Bekijk boek

Carolie Bickford-Smith

Het lied van de boom

Een torenhoge boom midden in de jungle vangt elke zomer een zwerm vogels. Ze brengen het droge seizoen zingend in zijn takken door. Voor één jonge vogel is het de fijnste plek op aarde.

Bekijk boek

Ian Lendler

Het fabuleuze leven van Aesopus

Aesopus is een slaaf. Hij en de andere slaven willen wel eens over hun heer praten, maar ze moeten voorzichtig zijn, ze kunnen niet alles zeggen. Aesopus weet daar een manier voor.

Bekijk boek

Felicita Sala

Een huis vol lekkers

‘Vijftien recepten om samen van te smullen’, luidt de ondertitel van het boek. Op Granaatappelstraat 10 - een woning, groot als een flatgebouw - wordt in ieder appartement gekookt.

Bekijk boek

Marloes Morshuis

Quotum: Project Z

De wereld is te vol; daarom mag ieder land een maximum aantal inwoners hebben. Dat betekent dus ook dat er mensen weg moeten.

Bekijk boek

Jesse Goossens & Marieke ten Berge

Noord

De auteur en de illustrator zijn dol op het hoge noorden en schrijven en tekenen enthousiast over 35 ‘koude’ dieren.

Bekijk boek

Yorick Goldewijk

Films die nergens draaien

Op dezelfde dag dat Cato ter wereld kwam, heeft haar moeder die verlaten. Haar vader is aanwezig, maar niet met zijn gedachten. Die zijn altijd ergens anders.

Bekijk boek

Géraldine Elscher

Een voetbal voor de vrede

Ratten, loopgraven, overal gevaar: in de Eerste Wereldoorlog zijn het bekende woorden. In december 1914 wordt ook gevochten, maar dan …

Bekijk boek

William Grill

Voettocht over het ijs: Shackletons expeditie naar de Zuidpool

In 1914 wil ontdekkingsreiziger Ernst Shackleton met een dappere bemanning en een heleboel honden op reis: hij gaat het bevroren continent Antarctica oversteken.

Bekijk boek

Siska Goeminne

Het hart van het meisje

Een meisje heeft een moeder en een verre vader. Ze heeft goede herinneringen aan hem en wil hem ontmoeten.

Bekijk boek

Edward van de Vendel & Anoush Elman

Misjka

Roya en haar familie hebben een huis! Iedereen is blij, maar Roya vindt dat er wat ontbreekt: een huisdier. Het wordt een wit dwergkonijn.

Bekijk boek

Dolf Verroen

Niemand ziet het

Victor moet aan het eind van de lagere school kiezen waar hij naartoe gaat. Moet hij naar het gymnasium? Of gaat hij naar de ambachtsschool? Naast deze vraag speelt er nog een grotere.

Bekijk boek

Simon van der Geest

Het werkstuk of hoe ik verdween in de jungle

Eva maakt een werkstuk over ‘biologische vaders’. Waarom dat thema? Ze heeft een andere huidskleur dan haar moeder en kent haar vader niet.

Bekijk boek

Selma Noort

De zee kwam door de brievenbus

“Snel, kleed je aan, de dijk is kapot!” Dat hoort Liesje haar moeder roepen. Ze moeten met z’n allen naar de zolder.

Bekijk boek

Marit Törnqvist

Schildpad en ik

Een jongen sluit vriendschap met een schildpad. Die heeft hij van zijn opa gekregen. Hij geeft om het dier, maar …

Bekijk boek

Eric Heuvel en Jos van Waterschoot

Multatuli’s Max Havelaar

De Max Havelaar is een begrip in de literatuur. Multatuli schreef een boek met die titel over grof onrecht dat de Nederlanders begingen in Nederlands-Indië.

Bekijk boek

Shaun Tan

De rode boom

De kunst van Shaun Tan neemt je mee: hij laat je voelen wat de hoofdpersoon ervaart. Ze ligt in bed, lijkt depressief, leeg.

Bekijk boek

Inez van Loon

Mathilde, ik kom je halen

Mathilde moet elke dag hard werken op de steenbakkerij. Ze weet daarom één ding zeker: ze wil ontsnappen naar Antwerpen.

Bekijk boek

Maren Stoffels

500 appjes die ik niet wil lezen

Esper heeft een vijand: zijn telefoon! Die staat vol met appjes die hij niet wil lezen. Toch kan hij niet anders, zijn telefoon trekt als een magneet.

Bekijk boek

Joke Eikenaar

Het zoete water

Twee zusjes, de zelfverzekerde Lot en de stotterende Janne, zijn onafscheidelijk. De mooie Lot wordt door haar moeder naar het klooster gebracht, omdat ze te veel aandacht van jongens krijgt.

Bekijk boek

Mohana van den Kroonenberg

Dodo

Dorian stottert en in de brugklas gaat het verkeerd: hij moet zich voorstellen, maar er komt geen woord uit zijn mond, alleen Do… Do…

Bekijk boek

Andriy Lesiv en Romana Romanyshyn

De dag dat Oorlog naar Rondo kwam

Danko, Zirka en Fabian leiden een rustig leven in Rondo, een betoverende plaats vol vreugde. Zelfs de bloemen zingen er. Totdat Oorlog komt.

Bekijk boek

Marjolijn Hof

De regels van drie

Twan reist met zijn tweelingzus Linde, hun moeder en hun oma naar Twans hoogbejaarde overgrootvader, opi Kas, die helemaal alleen in IJsland woont.

Bekijk boek

Koos Meinderts en Annette Fienieg

Liebermann: de zee van meneer Max

De Duitse schilder Max Liebermann houdt van de zee. Maar hij heeft ook aandacht voor de Amsterdamse weesmeisjes. Wil hij die schilderen?

Bekijk boek

Owen Davey

Coole kikkers

Ken je de aardbeikikker? En de Goliathkikker? En de kikker die zonnebrandcrème voor zichzelf kan maken? En zou een kikker een vogel lusten?

Bekijk boek

P. Bertho en Marc-Antoine Boidin

Endurance

“Zoek mannen voor onzekere reis. Weinig loon, hevige kou, lange maanden in duisternis, voortdurend gevaar. Terugkeer onzeker. Eer en erkenning bij succes.”

Bekijk boek

Jenni L. Walsh

Mijn verzet

Brigitte wil niet opvallen: tijdens de bijeenkomsten van de Hitlerjeugd weet je hoe je moet denken. Iedereen is het met elkaar eens, toch?

Bekijk boek

Ari Folman en Lena Guberman

Waar is het dagboek van Anne Frank

Amsterdam, een jaar na nu. In het Anne Frank Huis ligt het beroemde dagboek niet meer … Is het gestolen? Komt het op zijn plaats terug?

Bekijk boek

Rita Verschuur

Vreemd land

Kort na de oorlog gaat Rita logeren bij een familie in Zweden, dat zij een luilekkerland vindt. Ze heeft Zweedse les gehad en kan dus communiceren met Britt-Marie uit haar gastgezin.

Bekijk boek

Emiel de Wild

Toen mijn broer een robot werd

De broer van Tijs, Dennie, is overleden. Hun moeder kan niet leven zonder Dennie – en de techniek lijkt uitkomst te brengen.

Bekijk boek

Louis Sachar

Gaten

Stanley Yelnats wordt beschuldigd van diefstal. Hij mag van de rechter kiezen of hij naar de gevangenis gaat of naar Camp Green Lake.

Bekijk boek

Andriy Lesiv en Romana Romanyshyn

Ik zie, ik zie: over kijken en zien, brillen, braille en camouflage

Je ogen zijn bijzonder. Weet je hoe ze werken? Hoe je emotie ziet in de ogen? Weet je wat mimicry is en camouflage?

Bekijk boek

Joyce Pool

Stamppot met kogels

Hans Verhoeven woont in Amsterdam, waar in de hongerwinter niet meer aan eten is te komen. Zijn zusje Anja lijkt te bezwijken.

Bekijk boek

Marije Tolman en Ronald Tolman

Het boek

Zijn het vogels, daar in de lucht? Nee, boeken! Olifant vangt er een op en kan niet meer stoppen met lezen.

Bekijk boek

Klaas Verplancke

De gouden baard

De koning heeft een gouden baard, die hij uitermate belangrijk vindt. Niemand anders mag een baard laten groeien, daar staat de doodstraf op.

Bekijk boek

Equipo Plantel

Dit is een dictatuur

Eén persoon heeft het voor het zeggen en dat is de dictator. Hij regeert door angst te zaaien. Wie hem niet gehoorzaamt, wordt gestraft.

Bekijk boek

Peter Sis

De piloot en de kleine prins

Antoine de Saint-Exupéry was piloot. Als kind had hij al grote belangstelling voor vliegtuigen.

Bekijk boek

Veronica Hazelhoff

Bezoek van Mister P

Jo-jo voetbalt graag en vaak gaat dat lekker. Maar soms gaat het helemaal niet. Dat komt doordat hij reuma heeft, dan komt Mister P weer op bezoek.

Bekijk boek

Arthur Japin

Honden voor het leven

Arthur Japin vertelt over zijn grote vrienden: honden. Op school kon hij moeilijk vrienden maken, maar Kellie, een hond uit het asiel, werd zijn vriend.

Bekijk boek

Sid Jacobson en Ernie Colón

Het leven van Anne Frank: de grafische biografie

Iedereen heeft wel eens van Anne Frank gehoord. Als je dit boek leest, leer je haar en haar familie nog beter kennen.

Bekijk boek

Saskia Maaskant

Meerminnen verdrinken niet

Janna Meerman (13 jaar) is wees geworden en moet uit het moderne Rotterdam vertrekken. Ze belandt bij familie in Bruinisse.

Bekijk boek

Martijn Niemeijer

Otis

Otis. Zeventien jaar. Vader onbekend. Moeder helemaal gek, of in ieder geval een egoïstisch mens met wie hij leeft in een flat met twaalfhonderd mensen en negentig nationaliteiten.

Bekijk boek

Jacques Vriens

Code kattenkruid

Stijn had niet meer gedacht dat het nog zou gaan gebeuren: samen met opa eropuit met de fiets.

Bekijk boek

Marlene Rebel en Lucinda Vos

Leeuw met strepen

Amsterdam 1664. De moeder van Jacob en Catrijn sterft aan de pest. Als Jacob naar het weeshuis wordt gebracht, komt zijn kleine zusje in het pesthuis terecht.

Bekijk boek

Ineke Kraijo

Oog in oog met een reuzenos

Tuuk zou te klein en te dun zijn om mee te gaan op mammoetjacht. Daar is hij het niet mee eens.

Bekijk boek

Bette Westera

Hallo, ik ben een koe en andere verdichte verhalen

Koe 1402 woont in ’s-Gravenpolder. Ze beklaagt zich omdat ze alleen maar leeft om melk te geven. Haar kinderen heeft ze nog nooit gezien.

Bekijk boek

Mirjam Mous

Girl 6

Summers opa is erg ziek; ze gaat hem samen met haar moeder opzoeken in Amerika. Daar ontmoet ze blogger Dez.

Bekijk boek

Ruth Erica

De boom met de bittere bladeren

Maridadi ontmoet op de markt in Rwanda waar ze werkt, een Nederlandse studente, Puck. Zij gaat voor Puck tolken.

Bekijk boek

Shaun Tan

Cicade

Cicade werkt al 17 jaar op hetzelfde kantoor. Hij werkt hard, maar niemand ziet hem. Andere collega’s maken promotie, maar hij niet.

Bekijk boek

Ivan Petrus Adriaenssens en anderen

Cher ami

Baviaan Jackie, terriër Stubby en olifant Jenny speelden alle drie een rol van betekenis in de Eerste Wereldoorlog. Bijna niet te geloven, maar waargebeurd.

Bekijk boek

Rindert Kromhout en Tonke Dragt

Wie achter deze deur verdwaalt

Laurenzo, een verlegen jongen die samenleeft met zijn moeder, mag van zijn meester met een klasgenootje op bezoek bij een beroemde schrijfster.

Bekijk boek

Joris Chamblain en Aurélie Neyret

Het dagboek van Cerise 5: de eerste sneeuw op de Perseïden

Cerise hield zich altijd bezig met problemen van anderen, maar nu moet ze die van zichzelf onder ogen zien. En dat valt niet mee.

Bekijk boek

Timothée de Fombelle

Een zwaluw in de winter

Freddy vervoert ijs in zijn gele vrachtwagen en moet net voor de kerst naar Londen. Dan wordt zijn reis geannuleerd.

Bekijk boek

Victoria Farkas

Het andere dierenboek: onze dieren en hun superkrachten

In dit boek gaan steeds zes bladzijden over één interessant dier, met grote tekeningen en mooie foto’s.

Bekijk boek

C. Heckling, C. Schönberger, I. Sokolowski

Onze toekomst is nu! Strijd met Greta Thunberg voor het klimaat

Iedereen kent Greta Thunberg wel: de Zweedse tiener die actie voert voor het klimaat. Dit is haar verhaal – mét een zakelijke tekst.

Bekijk boek

Issa Watanabe

Migranten

Confrontatie zonder woorden met een heel harde werkelijkheid: de dieren moeten vluchten maar een vlucht is levensgevaarlijk. Onderweg wordt de groep steeds kleiner.

Bekijk boek

Kars Veling

Eerlijk

Op de sportdag krijgen twee groepen 8 van verschillende scholen ruzie. Als ze daarna een game gaan uitproberen, loopt er wel wat spaak. Hoe los je dat op?

Bekijk boek

Joris Chamblain en Aurélie Neyret

Het dagboek van Cerise 4: de godin zonder gezicht

Cerise gaat met haar moeder op vakantie. Een bijzondere activiteit is een bezoek aan een mysterieuze villa. Als in een escaperoom moeten ze veel ontcijferen.

Bekijk boek

Joris Chamblain en Aurélie Neyret

Het dagboek van Cerise 3: de laatste van de vijf schatten

Cerise maakt met haar moeder het huis gezellig voor de kerst. Als zij boekbindster Sandra leert kennen, blijkt dat Sandra geen kerstversiering wil. Waarom niet?

Bekijk boek

Joris Chamblain en Aurélie Neyret

Het dagboek van Cerise 2: het boek van Hector

Cerise heeft weer een ontdekking gedaan. Een oude dame gaat altijd met hetzelfde boek naar de bibliotheek. Dat leent ze al twintig jaar, steeds opnieuw. Waarom?

Bekijk boek

Joris Chamblain en Aurélie Neyret

Het dagboek van Cerise 1: de stenen dierentuin

Cerise observeert mensen en probeert zich hun geheimen voor te stellen. Ze wil schrijfster worden en denkt dus goed na over de manier waarop je verhalen vertelt.

Bekijk boek

Syl van Duyn

Op zoek naar jou

Tien dagen na de capitulatie van Japan (25-08-1945) loopt Neeltje (15) samen met haar tante het Jappenkamp op Java uit. Dat is niet zonder gevaar.

Bekijk boek

Tim Collins

Het dagboek van Nurdius Maximus

Nurdius Maximus voelt zich een krijger, een machtige strijder. Het komt er alleen nog niet zo uit. Hij moet nog spieren kweken en leren vechten als een gladiator.

Bekijk boek

Truus Matti

Mister Orange

Linus woont in New York en brengt groenten rond. Zijn broer is soldaat in de Tweede Wereldoorlog, een held dus!

Bekijk boek

Octavie Wolters

Het lied van de spreeuw

Een spreeuw ziet zoveel moois dat hij ervan wil zingen. Hij spoort er alle andere vogels toe aan. Iedere vogel weet wel wat om over te zingen.

Bekijk boek

Ida Vos

Vijfendertig tranen

Ida Vos zat in de oorlog in een klas met 35 kinderen. Slechts vier overleefden de oorlog: Ida en drie anderen. 35 jaar na de oorlog schrijft zij korte gedichten.

Bekijk boek

Caja Cazemier en Martine Letterie

Made by Indira

Terra heeft een propvolle kledingkast, tot ergernis van haar moeder. Als ze met haar tante een reis naar India mag maken, ziet ze kledingfabrieken …

Bekijk boek

Aimée de Jongh

Dagen van zand

Je bent fotograaf en moet een reis maken naar de zogenaamde Dust Bowl in Amerika, waar stof en zand het landschap verduisteren. Hoe maak je dáár nu goede foto’s van?

Bekijk boek

Jason Reynolds

67 seconden

De vijftienjarige Will rouwt om zijn doodgeschoten broer Shawn. Hij wil wraak nemen op de moordenaar ... en pakt Shawns pistool.

Bekijk boek

Annet Schaap

Lampje

Lampje steekt iedere avond met lucifers de vuurtoren aan. Als de lucifers op zijn en haar barse vader haar naar de winkel stuurt in de storm, gaat alles mis.

Bekijk boek

Bibi Dumon Tak

Het heel grote vogelboek

De vogels zijn prachtig, het lijkt wel of je naar oude schilderijen kijkt! De taal is van nu: ‘Het winterkoninkje heeft ADHD’.

Bekijk boek

Gill Lewis

Kulanjango mijn vogelvriend

Callum woont in Schotland. Hij komt Ioana tegen, een vreemd meisje. Zij vertelt hem een geheim: er is een horst met een zeldzame visarend in de buurt.

Bekijk boek

Kevin Crossley-Holland

Noorse sagen

Sagen uit het noorden, van Vikingen en IJslanders, zijn niet voor watjes. Hun goden – zoals Odin – zijn machtig. Maar wie heeft de meeste macht?

Bekijk boek

Annemiek de Groot, Roos Jans, Juul Lelieveld

Toen het oorlog was, 1939-1945

Wil je meer weten over de Tweede Wereldoorlog, en dan vooral over ons eigen land? Over verzetsmensen en verraders? Over bombardementen en wapendroppings? Over Joden en Canadezen?

Bekijk boek

Michael Morpugo

Het allermooiste kerstgeschenk

Een man koopt een tweedehands bureau in een 'rommelwinkel'. Thuis vindt hij in een geheim laatje een oude, ontroerende brief van een soldaat.

Bekijk boek

Annemarie Bon

Free run

Ward voelt zich alleen maar vrij als hij aan free running doet: klimmen, springen en rennen in de stad. Dat komt doordat zijn thuissituatie uitzichtloos is.

Bekijk boek

Annette Wiesman

De hond in de pot: 50 spreekwoorden en gezegden gefotografeerd

Je vindt de hond in de pot, neemt de benen, hebt haar op de tanden enzovoorts. Die gezegden ken je wel.

Bekijk boek

Amalia Hoffman

De dappere wielrenner: het waargebeurde verhaal van oorlogsheld en Tourwinnaar Gino Bartali

De Italiaanse Gino Bartali is klein en zwak, maar kan wielrennen als geen ander. Als het oorlog wordt, krijgt hij een geheimzinnig verzoek.

Bekijk boek

Annejan Mieras

Homme en het noodgeval

Homme krijgt een logé – en dat is niet bepaald leuk. Het is een meisje uit zijn klas, en ook nog eens een noodgeval. Daar kan hij niet mee scoren.

Bekijk boek

Griet Op de Beeck

Jij mag alles zijn

De moeder van Lexi is depressief. Ze kan niet meer thuisblijven. Daarom moet Lexi naar haar tante Arizona, die ze niet eens kent.

Bekijk boek

Pieter Koolwijk

Gozert

Ties heeft een goede vriend: Gozert. Met hem is het nooit saai; hij heeft geweldige ideeën die Ties altijd opvolgt. Dan beleef je nog eens wat. De ouders van Ties zijn niet blij met Gozert. Die zorgt alleen maar voor problemen. Ties moet een tijdje naar ‘Huize hoopvol’. Kan hij Gozert daar kwijtraken? Kan hij wennen aan een saai leven zonder zijn ‘vriend’?

Bekijk boek

Alyssa Hollingsworth

Van niets naar iets

Sami en zijn baba (grootvader) zijn vanuit Afghanistan als vluchtelingen in Engeland terechtgekomen. Met de rebab maakt baba muziek; dat brengt wat geld op.

Bekijk boek

Steve Tasane

Kind i

Kind i is alleen. Op reis is hij zijn papieren en telefoon kwijtgeraakt. Leeft zijn familie nog? Waar is iedereen?

Bekijk boek

John Boyne

De jongen op de berg

De half Franse Pierrot uit Parijs verliest op jonge leeftijd zijn ouders. Hierdoor moet hij zijn huis en vrienden verlaten. Hij gaat bij zijn Duitse tante wonen op de berg.

Bekijk boek

Lisa Thompson

Owen en de soldaat

Owen zit graag op het bankje in het park, naast de stenen soldaat. Voor Owen is de soldaat meer dan een monument. Maar dan gaat het park op de schop …

Bekijk boek

Buddy Tegenbosch

Mijn nacht met Vedder

Vedder komt Noor halen op een Harley, en nog wel midden in de nacht. Ze gaat mee – en verneemt dat Vedder haar begrijpt.

Bekijk boek

Sarah Crossan

Gewicht van water

De vader van Kasienka is naar Engeland gegaan en laat niets meer van zich horen. Zijn vrouw gaat hem zoeken – en Kasienka moet mee.

Bekijk boek

Charlotte Dematons

De gele ballon

Een gele ballon maakt een enorme reis. Volg de ballon op zijn reis over de wereld.

Bekijk boek

Rebecca Stevens

Valentine Joe

Rose (14 jaar) gaat met haar opa naar Ieper om het graf van zijn vader en broer, gesneuvelde soldaten in de Eerste Wereldoorlog, te bezoeken. Daarnaast ligt Valentine Joe, een vijftienjarige (!) soldaat.

Bekijk boek

William Grill

De wolven van Currumpaw: een aangrijpend verhaal uit het wilde westen

Lobo, de leider van een wolvenroedel, terroriseert het gebied van de Currumpaw-riviver. Lobo is groot en sterk en slimmer dan iedereen. Wie vangt hem?

Bekijk boek

Antoine de Saint-Exupéry

De kleine prins

De auteur was piloot en maakte in de Tweede Wereldoorlog veel mee. Toen schreef hij ook dit verhaal om na te denken over wat echt belangrijk is. Ga mee in zijn verbeelding!

Bekijk boek

Shel Silverstein

De gulle boom

Een kleine jongen houdt van de boom, hij speelt met de blaadjes en eet zijn appels. Later kan hij de boom goed gebruiken: zijn hout is handig.

Bekijk boek

Tjibbe Veldkamp

Katvis

Ate heeft een online vriend: Baptiste. Elke dag appt hij met hem. De jongens houden van dezelfde muziek en raken niet uitgepraat. Ate is blij met zijn vriend.

Bekijk boek

Karen van Holst Pellekaan

Storm

Storms vader is drukker en dat is een risicovol beroep: hij drukt namelijk teksten over het nieuwe geloof. Dat is verboden. Zijn vrouw wil er dan ook niets mee te maken hebben.

Bekijk boek

Dirk Weber

Naar de rand van de wereld

Na de ‘Kering’ leven mensen in een dorpse samenleving waar kennis en techniek verboden zijn. Abe heeft een probleem: Gertrud is opgesloten omdat ze ‘verboden kennis’ heeft en streng wordt gestraft.

Bekijk boek

Rien van den Berg

Vertelling van de drie bomen

Drie bomen dromen over de toekomst: ze hebben hoge verwachtingen. Maar alles loopt anders.

Bekijk boek

Ineke Kraijo

Kate

In de groene heuvels in het westen van Ierland woont Kate met haar ouders en broers. De natuur is prachtig, maar haar leven is niet rooskleurig. Vader verdient bijna niets …

Bekijk boek

Sue Durrant

Het verloren meisje

In het huis van Iris zit schimmel op de muur en de tweeling maakt het zo onrustig dat ze liever bij haar oma (Mimi) woont. Oma is wel een beetje vreemd. Wat mankeert haar?

Bekijk boek

Koos Meinderts

De man met de zeegroene ogen

Waar vind je het geluk? De man met de zeegroene ogen geeft gehoor aan de woorden: ‘Zoek de schat’.

Bekijk boek

Mike Unwin en Jenni Desmond

Migratie: wonderbaarlijke dierenreizen

Bultrugwalvissen, rode krabben, witte haaien, vleerhonden en vele andere dieren maken enorme wereldreizen. Ongelooflijk interessant zijn die.

Bekijk boek

Khaled Hosseini

Bede aan de zee

Straks komt de boot die hen naar een nieuw leven brengt – als dat lukt. Een vader vertelt zijn zoon over het leven waar hij afscheid van neemt.

Bekijk boek

Ruta Sepetys

Schaduwliefde

In 1941 valt de geheime Sovjetpolitie het huis van Lina en haar familie binnen. Ze worden naar een kamp in Siberië gedeporteerd. Haar vader komt in een gevangeniskamp terecht.

Bekijk boek

Marcel Prins en Henk Steenhuis

Ondergedoken als Anne Frank

Anne Frank is Nederlands bekendste onderduiker. Maar wie kent Leni de Vries?

Bekijk boek

Rob Ruggenberg

IJsbarbaar

Nunôk woont in Groenland – maar komt in het ‘warme’ Nederland terecht. En niet uit eigen vrije wil!

Bekijk boek

Agnes de Lestrade & Tom Schamp

De schoenen van Jakob

Jakob is schoenmaker en probeert het iedere klant naar de zin te maken. Maar als er een leuk meisje binnenkomt, is hij wel erg verlegen.

Bekijk boek

Rindert Kromhout

Voetstappen in de donkere nacht

Arme mensen in Rome hebben het moeilijk. Ze schrijven protestbriefjes en hangen die aan standbeelden in de stad. Dat wekt de woede van de machthebbers.

Bekijk boek

Jaco Jacobs

Een mooie dag om in een boom te klimmen

Marnus, die in Zuid-Afrika woont, heeft een populaire oudere broer en een slim jonger broertje. Hij valt zelf niet op. Maar dan komt Leila.

Bekijk boek

Stijn Streuvels

Prutske

De Vlaamse kleuter Prutske groeit op tijdens het einde van de Eerste Wereldoorlog. Haar vader, schrijver Strijn Streuvels, vertelt hoe zij de oorlog beleeft.

Bekijk boek

Paul Dowswell

11 november

Drie jongens (een Amerikaan, een Brit en een Duitser) beleven de laatste dag van de oorlog: 11 november 1918. Ieder heeft zijn eigen plannen, bijvoorbeeld nog een vijfde vliegtuig neerhalen.

Bekijk boek

Abel J. Herzberg

Mirjam

Mirjam is nog jong als de Egyptische prinses haar meeneemt als slavin. Ze wordt goed behandeld, alsof ze haar dochter is.

Bekijk boek

David Grossman

De omhelzing

Een kleine jongen voelt zich alleen. Hij vraagt zijn moeder of er niemand is zoals hij.

Bekijk boek

John Boyne

De jongen die zijn vader zocht

De negenjarige Alfie gaat op zoek naar zijn vader, die zich als soldaat had aangemeld in de Eerste Wereldoorlog. De oorlog is voorbij, maar van Alfies vader geen spoor.

Bekijk boek

Rikkert Zuiderveld

De motorolifant

Humoristische gedichten over dieren, die lees je graag. Rikkert Zuiderveld heeft niet alleen over de motorolifant maar ook over andere dieren met veel taalplezier gedicht.

Bekijk boek

Aline Sax

Het meisje en de soldaat

Een ontroerend en meeslepend oorlogsverhaal over de ontmoeting tussen een blind meisje en een Afrikaanse soldaat.

Bekijk boek

Hilly Delfsma

Josephine

Josephine wordt kindsoldaat in het regeringsleger. Daar heeft ze een goede reden voor: ze wil zich wreken op de rebellen die haar moeder en zusje hebben vermoord.

Bekijk boek

Michael Morpurgo

De verboden vraag

Violist Paul Levi is beroemd. Hij is eraan gewend dat journalisten lastige vragen stellen en geeft daarom lang niet altijd antwoord. Toch vertelt hij aan een jonge journaliste zijn levensverhaal.

Bekijk boek

Henk Koesveld

Brandende burchten

Audric draagt een rode muts: hij hoort bij de revolutionairen. Met een grote menigte heeft hij meegedaan aan de bestorming van de Bastille (1789). Zijn jongere broer Victor kiest de tegenpartij, die van de koning.

Bekijk boek

Tonke Dragt

De brief voor de koning

Tiuri wordt tot ridder geslagen. Morgen is het zo ver; nu nog een nacht in stille afzondering in de kapel. Maar … de nachtwake wordt verstoord.

Bekijk boek

Hans Hagen

Het hanengevecht

Pio staat met zijn vechthaan in de ring. Als het gevecht goed afloopt, heeft hij weer geld. Dan hoeft hij niet meer te werken, maar kan hij naar school.

Bekijk boek

Anne Voorhoeve

Lilly Marlene

Lilly Marlene is een Duitse studente. Aan haar lerares vertelt ze over haar jeugd - en jij luistert mee. Lilly wilde uit Hamburg vertrekken toen haar moeder overleden was.

Bekijk boek

Abdelkader Benali

Mijn broer en ik

Amira kan op een snikhete dag maar één ding bedenken: naar het zwembad! Het kost haar moeite om haar broer Adam zo ver te krijgen dat hij meegaat. Waarom?

Bekijk boek

Martine Letterie en Karlijn Stoffels

Dwars door de storm

Tjakkie wil straks naar de hbs, maar ze is arm - en dan doe je dat niet. Jacob leeft in een woonoord in Finsterwolde. De Molukse jongen komt bij Tjakkie in de klas.

Bekijk boek

Marit Törnqvist

Wat niemand had verwacht

Alle mensen hebben haast, maar het meisje heeft nog meer haast dan alle anderen. Uit een kleurloze mensenmassa maakt ze zich los. Nog sneller, nog drukker…

Bekijk boek

Ali C. Drost-Brouwer

Heiltje Maria

Wie is die nieuwe, jonge dominee in Hattem? Veel mensen zijn blij met hem, maar lang niet iedereen. Heiltje Maria weet niet zo goed wat ze vindt.

Bekijk boek

Ineke Mahieu

De jongen met de vulpen

1874. Pijke leest graag in de encyclopedie van zijn moeder. Zijn stiefvader vindt dat onzin. Pijke moet na de dood van zijn moeder niet leren, maar werken.

Bekijk boek

Anne Provoost

Vallen

Lucas en zijn moeder brengen de zomer weer door in het huis van zijn grootvader, maar deze zomer is anders: zijn grootvader is gestorven, en de mensen in de stad gaan over zijn oorlogsverleden te praten.

Bekijk boek

Godfried Bomans

Erik of het klein insectenboek

Erik verblijft een paar weken tussen de insecten. De achtjarige jongen vertelt hun wat hij op school allemaal over hen geleerd heeft.

Bekijk boek

Roelof Wijtsma

De ontvoering van Philips Willem

Prins Willem van Oranje en de edelen worden veel te machtig. Daar wil de Spaanse koning Philips II wat aan doen. Hoe kan hij de prins hard treffen?

Bekijk boek

Roald Dahl

Ieorg Idur

Meneer Hoppe is smoorverliefd op mevrouw Zilver, maar hij is erg verlegen. Haar aanspreken? Geen denken aan, veel te eng.

Bekijk boek

Bibi Dumon Tak

Soldaat Wojtek

Poolse soldaten vinden een jonge beer langs de weg, die meer dood dan levend is. Ze noemen hem Wojtek, nemen hem mee in hun truck en gaan naar het oorlogsfront.

Bekijk boek

Joke van Leeuwen

Ozo heppiejer

“Me sokke sakke so!” Heb jij daar ook wel eens last van? Het is een zin uit een gedicht van Joke van Leeuwen. Met humor en taalgrapjes schrijft zij de leukste gedichten.

Bekijk boek

Jona Oberski

Kinderjaren

Een joods jongetje vertelt zijn verhaal. Hij verblijft een paar jaar met zijn vader en moeder in een concentratiekamp.

Bekijk boek

Guido Gezelle

Een puit met hete pootjes

Guido Gezelle, de ‘Vlaamse poëziereus’, heeft prachtige gedichten geschreven over insecten, vogels en andere herkenbare onderwerpen. Hij houdt van de natuur, van de schepping, en dat merk je.

Bekijk boek

Kimberly Brubaker Bradley

De oorlog die mijn leven redde

Ada heeft een klompvoet en daarom schaamt haar moeder zich voor haar. Ze komt nooit buiten, maar als het gevaarlijk wordt in Londen, verandert dat.

Bekijk boek

Kimberly Brubaker Bradley

De oorlog die ik eindelijk won

Ada en haar broertje zijn op het platteland terechtgekomen, ver van Londen. Maar moeder is achtergebleven en… zij komt om. Het is de vraag of Ada en Jamie bij Lady Thornton kunnen blijven.

Bekijk boek

Arjan Wilschut

De adelaar en de koning

Arwyn is een banneling: hij zwerft weg van zijn thuisstam en belandt in een land van legenden. Aderyn, een mysterieuze adelaar, wordt zijn vriend.

Bekijk boek

Arjan Wilschut

Amyra

Amyra woont op het eiland Arzaka, maar haar tweede huis is onder water. Daar is ook haar grote geheim: een ruïne vol mysterieuze mozaïeken die lang geleden door een aardverschuiving in zee is beland.

Bekijk boek

Janne IJmker

Verdwenen vaders

1813: Holland hoort bij Frankrijk. De vader van Lybiech en Elsjen vecht in het Franse leger. Als hun moeder in het kraambed sterft, moeten ze naar het armenwerkhuis.

Bekijk boek

Liesbeth van Binsbergen

Steeds minder mij

Joyce gaat afvallen, samen met haar vriendin Vera. Ook de moeder van Joyce doet mee. Als je dun bent, ben je mooi en durf je meer.

Bekijk boek

Peter van den Ende

Zwerveling

Een klein en kwetsbaar papieren bootje wordt te water gelaten vanaf een groot schip. Het dobbert alleen, maar de stroming neemt het mee.

Bekijk boek

Els Florijn

Middernachttrein

Kate (16 jaar) woont in de Verenigde Staten en maakt een noodweer mee met grote overstromingen. De brug stort in.

Bekijk boek

Geertje Gort

Malika

Malika zoekt haar grenzen op. Haar ouders willen dat ze als een echte Marokkaanse leeft, maar Malika wil make-up, een bikini, en zéker geen hoofddoek.

Bekijk boek

Yuval Zommer

Het zinderende zeeboek

In 28 heel korte hoofdstukken leer je de meest bijzondere vissen en zeedieren kennen, zoals de franjehaai, de mandarijnpitvis en het zeevarken.

Bekijk boek

Autobahn & Bette Westera

De A is van os: waar komen onze letters vandaan?

De A is van aap? Nee, de A is van os! Onze voorouders maakten tekeningen en daaruit ontstond gaandeweg het schrift.

Bekijk boek

Karlijn Stoffels

Eigen vuur

Sooys woont in Oostburg, Zeeuws-Vlaanderen. In 1944 wordt het dorp gebombardeerd, waarna hij zijn zusje en broertjes in veiligheid moet brengen.

Bekijk boek

Annet Huizing

De zweetvoetenman

‘Over rechtszaken & regels (en een hoop gedoe)’ luidt de ondertitel van dit boek. Kun je een boete krijgen voor zweetvoeten?

Bekijk boek

Elisabeth Mollema

De reis van Sofie Grossman

Sofie (11 jaar) groeit op in een arm gezin in Rusland. Haar vader is naar Amerika verhuisd en heeft genoeg geld verdiend om zijn gezin te laten komen. Maar Sofies moeder sterft.

Bekijk boek

Clive Gifford

De klassieke wereld in 100 woorden

Honderd verhalen van honderd woorden: van Hannibal tot Hadrianus, van Plato tot Cleopatra, van democratie tot Olympische Spelen.

Bekijk boek

Lida Dijkstra

Verhalen voor de vossenbroertjes

Reynaert de Vos uit het bekende verhaal kent bijna iedereen, maar dit vervolg niet. Zijn twee zoontjes, Rosseel en Reinaerdijn, krijgen spannende verhalen over hem voorgeschoteld.

Bekijk boek

Michael Dudok de Wit

Vader en dochter

Grote vader, klein meisje, samen op de fiets in een Hollands landschap. De tijd schrijdt voort…

Bekijk boek

Paul Dowswell

Kameraad

Misha’s vader komt in dienst van de Russische premier Stalin. Het gezin kan daardoor de arme woning verruilen voor een prachtig appartement in Moskou. Fijn?

Bekijk boek

Nazrina Rodjan

Augustinus een eigenzinnig Godzoeker

Augustinus! Van die naam heeft iedereen wel eens gehoord. Deze biografische strip laat je zien hoe Augustinus op zoek was.

Bekijk boek

Rijk Arends

Overboord

Op school een werkstuk maken over de reis van Syrië naar Nederland? Dat moet voor Samuël geen probleem zijn ... Dat had je gedacht!

Bekijk boek

Sue Durrant

Stukjes hemelblauw

Ira en Zac zijn jeugdzorgkinderen. Niemand wil ze hebben; ze vrezen dat ze hun hele leven in Huize Skilly moeten blijven.

Bekijk boek

Kevin Deyoung

Schitterend verhaal

Het verhaal van God en de mensen begint prachtig, maar verandert al gauw. Kan het weer goed komen?

Bekijk boek

Marvin Halleraker

Hoog boven de huizen

Kraanmachinist Alfred doet zijn werk met plezier, maar is nogal eenzaam. Als schoonmaakster Ramona in de buurt komt, zou hij een afspraakje willen maken.

Bekijk boek

Dolf Verroen

Hoe mooi wit ik ben

Maria krijgt een mooi verjaardagscadeau: Koko, haar eigen slaafje. Ze krijgt er een handig zweepje bij

Bekijk boek

Lucy Strange

Het geheim van het Nachtegaalbos

Henry’s moeder is ziek en haar vader gaat weg voor zijn werk. Gelukkig heeft ze mooie boeken.

Bekijk boek

Aline Sax

De laatste reis

Hannah arriveert in het concentratiekamp – en raakt haar moeder kwijt. Kan ze overleven?

Bekijk boek

Paul Dowswell

Charlie en Eddie

Als Charlie en Eddie oude foto’s kijken, zien ze twee broers die soldaat zijn. Naar hen zijn zij vernoemd.

Bekijk boek

Kathleen Vereecken

Alles komt goed, altijd

Alice is elf jaar als op een dag in 1914 de lucht oranje kleurt. Nee, dat komt niet door de ondergaande zon. Het is oorlog.

Bekijk boek

Eeuwoud Koolmees

De reis van Loïs

Loïs woont op een schip en dat is niet altijd even leuk. Als haar vader weer een klus gedaan heeft, gáán ze weer.

Bekijk boek

Sue Shaw

Eric Liddell, hardloper voor God

Eric Liddell is christen en dankbaar voor zijn hardlooptalent. Als hij meedoet aan de Olympische Spelen van 1924, komt hij in de problemen.

Bekijk boek

Ted van Lieshout

Mama! Waar heb jij het geluk gelaten?

Vader is plotseling overleden en dat maakt alles anders. Stel dat moeder ook nog sterft, wat dan?

Bekijk boek

Shaun Tan

De aankomst

Hij geeft zijn vrouw en dochtertje een kus en gaat op reis. Om in een nieuw land een beter leven op te bouwen, laat hij alles achter.

Bekijk boek

John Boyne

De jongen in de gestreepte pyjama

Bruno woont in Berlijn, maar moet verhuizen naar Oudwis omdat zijn vader heel belangrijk werk doet voor het land. Achter het huis en de tuin is prikkeldraad. Bruno mag daar niet komen, maar als hij een jongen van zijn eigen leeftijd ziet, gaat hij toch. Shmuel wordt een vriendje … in een pyjama. Vreemd?

Bekijk boek

Sangma Francis

Everest

Mount Everest: een adembenemend hoge berg! Mooi om te bewonderen, maar ook om te beklimmen?

Bekijk boek

Patricia McCormick

Misschien morgen

Lakshmi is arm, maar heeft zo haar dromen over de toekomst. Maar als de oogst mislukt en er geen geld meer is, stuurt haar stiefvader haar naar de stad Calcutta. Ze moet daar geld verdienen ... op een manier die je eigenlijk niet wilt weten. De Engelse titel van dit boek is ‘Sold’ (verkocht).

Bekijk boek

Gideon Samson

Zeb.

Houd je van korte, grappige verhalen? Dingen die in het echt niet kunnen gebeuren, maar met woorden wel? Dingen die gewoon een beetje gek zijn, zoals een zebra in de klas? Dan is Zeb. een boek voor jou!

Bekijk boek

Edward van de Vendel

Stem op de okapi

De okapi is een bijzonder dier. Dat weet je zeker als je dit informatieve boek uit hebt.

Bekijk boek

Jef Aerts

De blauwe vleugels

Josh heeft een grote broer van 16 (écht groot, een reus zogezegd), die driftaanvallen en agressieve buien heeft. Hij kan eigenlijk niet thuis blijven wonen. Jadran is dol op vogels, vindt een kraanvogeljong en neemt dat mee naar hun flat. Josh en Jadran zorgen voor hem, maar kan dat goed gaan, zo’n vogel op een flat?

Bekijk boek

Linda Dielemans

Schaduw van de leeuw

Joeni is verstoten door haar stam. Is zij een dromer? Iedere stam heeft een dromer: deze voorspelt de toekomst en kan een stam bewaren voor een ramp. Wat is haar rol en haar plek in het leven?

Bekijk boek

Joukje Akveld

Een aap op de wc: een dierentuin in oorlogstijd

De dierentuin zou in de zomer van 1940 verhuizen van het centrum van Rotterdam naar de rand van de stad (Blijdorp). Het liep anders. Op 10 mei vielen de Duitsers Nederland binnen. Er kwamen bommen op de dierentuin terecht: dieren stierven of moesten worden afgeschoten wegens ontsnappingsgevaar. Andere liepen los rond in de stad – en vonden overal een plek. Zelfs op de wc.

Bekijk boek

Annet Huizing

Hoe ik per ongeluk een boek schreef

Katinka wil schrijfster worden en buurvrouw Lidwien helpt haar, gewoon, als ze in de tuin werken en over alles kletsen. Helpt het Katinka ook een beetje om het verdriet om haar overleden moeder een plekje te geven?

Bekijk boek

Anna Woltz

Mijn bijzonder rare week met Tess

Sam is met zijn ouders en broer op vakantie op Terschelling. Als zijn broer naar het ziekenhuis moet, is hij vaak alleen.

Bekijk boek

Andy Mulligan

Trash

Zou jij een jongen van de vuilnisbelt geloven, als hij zegt dat hij met zijn vrienden de strijd aangaat met een van de meest corrupte politici van het land?

Bekijk boek

Jeska Verstegen

Ik zal je bewaren

Jeska (11 jaar) vindt het vreemd dat oma haar Hesje noemt. Haar moeder lijkt die vergissing te begrijpen, maar wil er niet over praten. Ze sluit zich helemaal voor Jeska af. Daarom gaat ze zelf als onderzoeker te werk: die geheimen wil ze weten!

Bekijk boek

Oliver Jeffers

Het fortuin van Fausto: een fabel verbeeld

Fausto heeft geld en macht en wil meer, meer, meer. Hij vergroot zijn fortuin met alle middelen en mogelijkheden die hij heeft.

Bekijk boek

Paul Verrept

De bank

Vader sterft. Moeder sterft. Waarom zou ik nog naar buiten gaan? Ik lig in bed en trek de dekens over mij heen. Op een dag kom ik buiten en vind ik een plekje op de bank.

Bekijk boek

Paul Verrept

Mist

Wat doet die jongen van 16 in de mist op het speelplaatsje? Hij denkt terug aan zijn vader die plotseling verdween toen hij zeven jaar was. Wat er is toen gebeurd?

Bekijk boek

Corien Oranje

Kampioen

Olivier van der Voort is een uitstekende zwemmer. Maar als hij een ongeluk krijgt en zijn pony op hol slaat, lijkt dat voorgoed voorbij: hij moet zijn onderbeen missen. Maar Olivier is een doorzetter. Lees zijn verhaal en leef met hem mee.

Bekijk boek

Linda Dielemans

Brons: over glimmende schatten in mistige moerassen

Archeoloog Linda Dielemans weet iedereen te boeien met haar verhalen over bronzen voorwerpen. Je gaat met haar op onderzoek, waardoor de bronstijd tot leven komt. Je krijgt antwoord op lastige en vreemde vragen.

Bekijk boek

Thomas Harding

Het huis aan het meer

Familie Alexander heeft een prachtig vakantiehuis aan de westkant van Berlijn: je rent zo vanuit de tuin het meer in. Toch gaan ze er in 1936 weg. Ze zijn joods en zoeken een veilig heenkomen in Londen.

Bekijk boek

Harm de Jonge

De geur van roestig ijzer

Joeri’s vader is weg. Soms ruikt hij aan het aftershaveflesje dat hij nog van hem heeft, dan lijkt alles weer goed en droomt hij.

Bekijk boek

Mireille Geus

De andere weg

1573. Nelleken, een meisje van twaalf, is de oudste van een arm gezin. Ze heeft geen vader meer, en haar moeder Maeyken probeert haar vier kinderen te voeden. Dat valt haar zwaar.

Bekijk boek

Ina Vandewijer

Mijn stilte

Tussen 23 juli en 5 augustus 1942 gebeurt er veel. De wereld is in oorlog en die oorlog treft de Poolse Ester hard. Ze heeft een trauma opgelopen en kan daardoor niet meer praten. Dokter Korczak, de weeshuisvader, kan haar stilte doorbreken.

Bekijk boek

Margriet Ruurs en Nizar Ali Badr

Steen voor steen: een familie op de vlucht

Rama en haar familie moeten alles verlaten en maken een zware tocht over land en water. Sommigen sterven, maar zij bereiken Europa.

Bekijk boek

Agave Kruijssen

Opstand

Twaalf en zestien zijn ze als ze elkaar voor het eerst ontmoeten. Mayke of Maria – de dochter van Willem van Oranje en Anna van Buren – en Filip von Hohenlohe, telg uit een klein vorstendom. Ze willen met elkaar trouwen, maar moeten ongelooflijk lang geduld hebben.

Bekijk boek

Aline Sax

De kleuren van het getto

Als je dit boek wilt lezen en kijken (het houdt het midden tussen een prentenboek en een stripverhaal), moet je je wapenen. Het is ongelooflijk triest en somber; er is in het getto van Warschau geen kleur overgebleven.

Bekijk boek

Geertje Gort

Vrij als een vogel

Vanusa komt uit Angola, waar haar vader in de oorlog vermoord is. Nu woont ze in een grote boot met allemaal asielzoekers.

Bekijk boek

Guurtje Leguijt

Dat overkomt mij niet

Jeroen (14 jaar) moet iets vertellen, anders wordt hij gek. Samen met zijn vriend Luuc komt hij vaak bij diens oom Sander. Het is er erg gezellig, maar de sfeer verandert en oom Sander blijkt akelige bedoelingen te hebben.

Bekijk boek

Rob Ruggenberg

Offerkind

Rob Ruggenberg speelde als kind in de duinen bij Wassenaar. Daar werd jaren geleden een graf gevonden van twaalf kinderen en volwassenen die ongeveer vierduizend jaar geleden op een gewelddadige manier om het leven waren gekomen.

Bekijk boek

Lydia Rood en Mohamed Sahli

Brief uit Hollanda

Vader verdient de kost in Holland; moeder en de tweeling blijven achter in het Marokkaanse Rifgebergte. Moeder krijgt af en toe een epileptische aanval; Karim wil niet leren en zijn tweelingzusje Karima juist wel, maar zij màg het niet.

Bekijk boek

Davide Morosinotto

Twee fonkelrode sterren in de blinkend witte sneeuw

Viktor en Nadja wonen met hun ouders in Leningrad. In 1941 worden ze uit de stad geëvacueerd: het is er te gevaarlijk omdat Duitsland aanvalt. Viktor en Nadja willen bij elkaar blijven, maar op het station loopt het anders.

Bekijk boek

Femmie van Santen

Waar hoor ik thuis?

Noortje komt uit Portugal; ze is geadopteerd. Dat weet ze allang, waarom is het dan nu opeens zo moeilijk? Het lijkt of ze een puzzel is, waar stukjes van kwijt zijn. Zo’n puzzel kun je nooit afmaken!

Bekijk boek

Charlie Mackesy

De jongen, de mol, de vos en het paard

Een eenzame jongen die vol vragen zit, ontmoet een mol. Ze raken in gesprek. Dan komt er een vos bij, en later een paard. Met z’n vieren maken ze een tocht en denken na over het leven.

Bekijk boek

Mick Manning en Brita Granström

Boordschutter Charlie

De vader van schrijver Mick Manning was in de Tweede Wereldoorlog boordschutter bij de RAF. Een heldhaftige baan? Dat zeker, maar zulk werk heeft ook een keerzijde.

Bekijk boek

Martha Heesen

Bajaar

Julia Quaeghebuer leeft met haar zusjes bij oma. Haar moeder is overleden en haar vader? Leeft hij nog? Komt hij terug of …

Bekijk boek

Martine Letterie

Aanval op het fort

Germanen stelen van de Romeinen! In het jaar 174 zijn Marcus en Freija daar getuige van. Het fort is dus niet goed verdedigd; er dreigt ongeluk!

Bekijk boek

Jan Terlouw

Koning van Katoren

De oude koning van het land Katoren is overleden en de zeventienjarige Stach wil hem opvolgen. Onmogelijk, volgens de ministers. Ze zijn alleen door zijn voorstel al beledigd.

Bekijk boek

Bart Moeyaert

Tegenwoordig heet iedereen Sorry

Bianca’s broertje heeft een hartaandoening en krijgt veel aandacht. Vader is ervandoor en met haar moeder heeft Bianca niet zo veel.

Bekijk boek

Valérie Zenatti

Ik had een vriend in Gaza

Tal is bezorgd en bang: die bomaanslag kwam wel heel dichtbij. Welke idioten bedenken zoiets? Ze schrijft een brief aan een onbekende in Gaza – want daar zitten de daders – en krijgt antwoord!

Bekijk boek

Una LaMarche

Als geen ander

Kan dat goed gaan? Een orthodox-joods meisje van 16 en een moderne Amerikaanse jongen worden verliefd op elkaar. Kunnen ze elkaar vrij ontmoeten? Krijgt hun relatie een kans?

Bekijk boek

Toon Tellegen

Bijna iedereen kon omvallen

Kun jij omvallen? Of ben jij anders dan iedereen? Kan een gebakje je blij maken, of helpt dat niet als je je droevig voelt, zoals bij de neushoorn op de kaft? In welk dier herken jij je?

Bekijk boek

Timothée de Fombelle

Majoor Rosalie

Een majoor van vijf jaar, hoe zit dat? Als Rosalies vader naar het front is, blijft zij alleen met haar moeder achter. Ze mag naar school; dan wordt er in ieder geval op haar gepast als haar moeder naar de fabriek is. Wat staat er in de brieven die moeder krijgt? Rosalie laat zich niet afschepen met mooie woorden. Ze kijkt, denkt en strijdt.

Bekijk boek

Martine Letterie

Oorlog zonder vader

Communisten? Daar hebben de Duitsers een gloeiende hekel aan! Frank weet er alles van: zijn vader wordt opgepakt.

Bekijk boek

Koos Meinderts

Naar het noorden

Jaap (11 jaar) gaat in de oorlogswinter met zijn zus en broertje per schip naar Friesland. Hij vindt onderdak bij twee vriendelijke mensen. Kan hij wennen, alleen bij die oude mensen?

Bekijk boek

Geert De Kockere

Vreemdgaan

Durf je je in een andere cultuur te verdiepen? Durf je, met andere woorden, vreemd te gaan?

Bekijk boek

Aritha Vermeulen

Senta's bruidsvlucht

Senta is veertien jaar; een goede leeftijd om te trouwen. Als Bernlef gedood wordt, valt haar droom in duigen.

Bekijk boek

Carol Matas

Bij de vijand thuis

Blond haar, blauwe ogen en joods: Marisa! Haar uiterlijk lijkt haar te redden als ze vanuit Polen in Duitsland terechtkomt en werk krijgt in het gezin van een hoge SS-officier.

Bekijk boek

Carli Biessels

Juwelen van stras

Jeske is ondergedoken. In 'het grote huis' bij tante Gé en oom Kas heeft ze het naar haar zin met Leendert, een goede verhalenverteller, en met Klara en Ingrid, met wie ze mee naar school mag. En natuurlijk met oom Jo-otje, van wie ze een vogel van stras, geslepen glas, krijgt.

Bekijk boek

Annika Thor

Een eiland in zee

Je woont met je ouders in Wenen, maar de oorlog breekt uit. Wie bedenkt het plan dat alleen kínderen mogen vluchten? Steffi en Nelli vertrekken naar Zweden.

Bekijk boek